Senat – adoptarea Micii reforme in Justitie
Plenul Senatului a adoptat proiectul legii „micii reforme in Justitie”, initiat de Guvern, precum si proiectul legislativ apartinand unor senatori PDL care prevede eliminarea suspendarii de drept a proceselor in urma ridicarii unor exceptii de neconstitutionalitate. Senatorii au adoptat, in calitate de prima Camera legislativa sesizata, cu 76 de voturi „pentru”, 37 „impotriva” si o abtinere, proiectul de lege in forma propusa de Ministerul Justitiei.
„Guvernul sustine proiectul de lege privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, (…) pentru doua motive foarte simple directe si pragmatice. Primul motiv: prin acest proiect de lege se scurteaza durata proceselor judiciare in Romania. Probabil ca si dumneavoastra aveti foarte multe plangeri din partea cetatenilor, la birourile dumneavoastra parlamentare, cu privire la lungimea proceselor judiciare in Romania. Acest proiect de lege vine sa raspunda unei asemenea provocari, vine sa raspunda unei asemenea doleante a oamenilor, de a scurta durata proceselor. In al doilea rand, este vorba de reducerea costurilor procesului judiciar. La fel de bine cunoasteti si dumneavoastra, ca persoane ce sunteti in permanent contact cu oamenii, ca se plang de costurile proceselor judiciare”, a declarat premierul Emil Boc, marti, de la tribuna Senatului.
In ceea ce priveste cel de-al proiect legislativ, care vizeaza modificari ale Legii de organizare si functionare a Curtii Constitutionale, precum si a codurilor de procedura civila si penala, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a aratat ca si acesta ca scop fluidizarea activitatii instantelor. El a spus ca suspendarea automata a proceselor in cazul ridicarii exceptiei de neconstitutionalitate a fost „cauza prelungirii proceselor cu ani de zile”.
Plenul Senatului a adoptat raportul Comisiei juridice privind acest proiect legislativ, prin care s-a propus introducerea unei prevederi potrivit careia pot fi atacate la Curtea Constitutionala si hotararile Senatului, Camerei Deputatilor, precum si hotararile celor doua Camere reunite ale Parlamentului.
Pentru acest proiect legislativ senatorii s-au pronuntat in calitate de Camera decizionala, cu 69 de voturi „pentru”, 41 „impotriva” si o abtinere.