Atacul lui Basescu la Banca Nationala a Austriei – Reactii din Austria...

Atacul lui Basescu la Banca Nationala a Austriei –
Reactii din Austria si din Financial Times

0 153

Financial Times a preluat si a analizat cu o viteza ce se constituie intr-o mare surpriza ultimele declaratii si solicitarea presedintelui Basescu care a cerut Vienei ‘fair-play’ in privinta bancilor.

Declaratia presedintelui Basescu
Joi dimineata, la o conferinta economica, Basescu a spus ca ar vrea sa creada ca recentul anunt al Bancii Nationale a Austriei cu privire la reducerea fluxurilor de capital de catre bancile comerciale austriece in statele din zona non-euro a fost o eroare sau o neintelegere a efectelor pe care acest lucru le-ar produce.
„Vreau sa cred ca anuntul facut de Banca Nationala a Austriei cu privire la reducerea fluxurilor de capital catre statele din zona non-euro a bancilor austriece a fost ori o eroare ori o neintelegere a efectelor. Nu am vrea sa fim in situatia de a le aduce aminte prietenilor nostri europeni cat au conditionat accesul Romaniei in UE de privatizarea sistemului bancar. Iar mesajul meu este: Domnilor, ati obtinut profituri uriase in Romania din 2000 si pana in 2009 chiar, iar astazi daca va pregatiti cumva sa lasati economia romaneasca nefinantata in timp de criza, o vom considera ca un act lipsit de fair-play in relatia cu Romania. Vreau sa cred ca acest lucru nu se va intampla si ca nu vom fi pusi noi, tari care am venit mai tarziu in UE, sa platim factura lacomiei sistemelor bancare, a lacomiei, a imprudentei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea cand dadeau credite cu buletinul. S-au creat mecanisme europene de capitalizare a bancilor si apelul meu este sa apelati la aceste mecanisme, si nu la sugrumarea economiei romanesti prin diminuarea fluxurilor de capital”, a spus Basescu.

Iata ce scrie Financial Times
Presedintele roman Traian Basescu a avertizat joi, in felul sau transant ca de obicei, ca noile reguli anuntate de Banca centrala din Austria nu sunt ‘fair-play’ si ar putea chiar sa reflecte o ‘greseala sau o lipsa de intelegere a impactului’ lor – scrie in editia de joi cotidianul britanic Financial Times.
Edward Nowotny, guvernatorul Bancii centrale a Austriei, a avut cuvinte linistitoare pentru presa despre aceste noi reguli care limiteaza finantarea bancilor austriece in Europa centrala si de est, dar tarile afectate nu sunt atat de sigure – constata cotidianul britanic. Astfel, viceguvernatorul Bancii centrale a Republicii Cehe, Mojmir Hampl, a declarat unui ziar ca Praga nu a fost informata in prealabil.
Bancile centrale ale Europei sunt in aceeasi barca, dar nu toata lumea are vasle – conchide Financial Times, care se refera la recomandarea facuta luni de Banca centrala de la Viena bancilor comerciale austriece de a-si limita liniile de finantare pentru filialele din Europa Centrala si de Est.
Potrivit lui Edward Nowotny, cererea facuta bancilor comerciale austriece de a limita pe viitor creditarea in functie de posibilitatile de finantare din depozitele locale a fost ‘nu o limitare impusa cresterii, ci o limitare impusa riscului’, si ca oricum este exact ceea ce faceau si bancile. Masura vizeaza, potrivit lui Nowotny, asigurarea unui ‘teren de joc egal’ intre banci si tarile in care opereaza.
Guvernatorul Bancii centrale a Austriei a mentionat ca institutia sa a purtat discutii atat cu bancile, cat si cu organismele de supervizare din tarile invecinate in legatura cu aceste planuri – cel putin in linii mari, daca nu chiar in detaliu -, asa ca noile reguli ‘nu ar trebui sa reprezinte o surpriza pentru nimeni’.
Viceguvernatorul Bancii centrale a Cehiei nu a criticat respectivele planuri, limitandu-se sa spuna ca institutia sa le analizeaza, noteaza Financial Times. Dar Basescu a izbucnit. ‘Ati facut profituri uriase si, daca acum va pregatiti sa lasati Romania fara finantare in timpul crizei, vom aprecia ca este un gest lipsit de fair-play fata de Romania’ – a declarat el, conform Reuters. ‘Nu vreau sa cred ca vom fi lasati sa platim facturile lacomiei bancilor. Exista mecanisme europene. Va indemn sa folositi aceste mecanisme in loc sa sugrumati economia romaneasca reducand fluxul de capital’ – mai scrie Financial Times.
Intamplator, Republica Ceha si Romania sunt prima si a doua tara in ce priveste expunerea bancilor comerciale austriece, potrivit lui Nowotny. El s-a referit la aceste doua tari ca fiind tocmai acele piete ‘esentiale’ unde bancile vor continua sa creasca si sa-si intareasca operatiunile, noteaza cotidianul britanic.
Guvernatorul Bancii centrale a Austriei nu a dat astfel de asigurari si in privinta Ungariei, care este numarul 3 in privinta expunerii bancilor austriece. Dar, intr-o aluzie la deciziile ‘neortodoxe’ ale Ungariei privind o taxa de criza asupra bancilor si masuri pentru sustinerea ungurilor care au credite ipotecare in valuta, Nowotny a sugerat ca, daca bancile isi revizuiesc strategiile din aceasta tara, acest lucru nu are nimic de-a face cu institutia sa.
‘Ungaria se afla intr-o situatie foarte speciala’ – a spus el. ‘Bancile insele trebuie sa-si regandeasca strategiile, in conditiile in care se confrunta cu o strategie de politica economica foarte greu de inteles. De aceea, situatia din Ungaria este dificila, dar acest lucru este urmarea actiunilor guvernului ungar, nu ale Bancii centrale a Austriei’ – a explicat Edward Nowotny, citat de Financial Times.

Unicredit Bank Austria nu isi va neglija angajamentele in Romania
Intr-o corespondenta Agerpres se aduce in fata romanilor si reactia austriecilor.
Unicredit Bank Austria nu isi va neglija angajamentele in Romania, a declarat joi, la Viena, pentru Agerpres purtatorul de cuvant al departamentului Unicredit Bank Austria pentru Europa Centrala si de Est, Phil Tiemon Kiesenhofer.
„Unicredit Bank Austria va continua sa investeasca in Romania si, cum creditarea este principala noastra activitate, vom continua sa oferim fonduri clientilor privati si companiilor locale”, a declarat purtatorul de cuvant citat.
Banca Nationala a Austriei (OeNB) si Autoritatea de supraveghere a pietelor financiare din Austria (FMA) au prezentat luni un pachet pentru ‘consolidarea modelului de afaceri’ al bancilor austriece cu expunere pe Europa de Est. Pachetul se compune in principal din cerinte mai stricte de capital si o serie de dispozitii privitoare la finantarea filialelor din Europa de Est ale bancilor austriece. Presedintele Autoritatii de supraveghere a pietelor financiare, Kurt Pribil, a subliniat ca masurile vizeaza in principal ERSTE Group Bank, Raiffeisen Bank International si Bank Austria.
ERSTE controleaza in Romania Banca Comerciala Romana (BCR), UniCredit Bank Austria este prezenta prin UniCredit Tiriac Bank, iar RBI prin Raiffeisen Bank.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.