Cazul Rarinca a intrat in zona periculoasa – DNA cere anularea deciziei...

Cazul Rarinca a intrat in zona periculoasa – DNA cere anularea deciziei magistratilor!!!

0 574

Miscarile seismice din justitia romaneasca par a fi apropape de zona periculoasa. Ultimele replici cu grade seismice in crestere pot produce daune care pot trimite Romania in pierderi mai mari decat cele de la ’77. La ICCJ, scaunul presedintei Livia Stanciu se clatina tot mai mult, in urma faptelor acesteia, chiar daca unii dintre „colegi”, cum ar fi Cristi Danielet, sar in aparare.
Mai nou Directia Nationala Anticoruptie cere anularea deciziei magistratilor in controversatul caz al Marianei Rarinca, femeia acuzata de santaj de catre presedintele  informeaza Stirile TVR. Potrivit sursei citate, procurorii au formulat o cale extraordinara de atac, contestatia in anulare, pe motiv de incompatibilitate. Ei sustin ca unul dintre membrii completului (doi judecatori) care a decis achitarea Marianei Rarinca era incompatibil. Este vorba de judecatoarea Risantea Gagescu.
De remarcat ca DNA a facut cererea dupa finalul procesului si dupa mediatizarea denuntului calomnios al presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu. Mai mult decat atat procurorii nu au cerut recuzarea judecatoarei respective cand a fost stabilit completul de judecata ci doar acum cateva ore (vineri 29 mai a.c.).
Anul trecut, judecatoarea Risantea Gagescu a candidat pentru un post la Inalta Curte de Casatie si Justitie si a fost respinsa de o comisie de la CSM din care facea parte si sefa Inaltei Curti, Livia Stanciu.In cadrul acelui interviu, cele doua judecatoare au avut un schimb dur de opinii juridice, dupa ce judecatoarea candidata Risantea Gagescu a afirmat ca nu se oboseste sa faca cercetare judecatoreasca si sa administreze probe si ca mai bine achita un inculpat daca nu este suta la suta sigura de vinovatia lui. Practic este vorba de pozitia corecta, asteptata de la orice judecator, o practica democratica ce se regaseste in toata lumea civilizata.

Cazul Mariana Rarinca
Saptamana trecuta, un complet de la Curtea de Apel Bucuresti, format din judecatorii Risantea Gagescu si Damian Dolache, a decis definitiv achitarea Marianei Rarinca, femeia din Galati acuzata ca ar fi santajat-o pe Livia Doina Stanciu. Curtea de Apel a admis apelul femeii, dupa ce aceasta fusese condamnata in decembrie 2014 de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu suspendare.
Mariana Rarinca a fost trimisa in judecata de procurorii DNA pe 1 iulie 2014, ea fiind acuzata ca a santajat-o pe Livia Stanciu, presedintele ICCJ.
In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in perioada august/septembrie 2013 – 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a amenintat-o pe Livia Stanciu, cu darea in vileag a unor fapte imaginare, compromitatoare pentru aceasta si pentru sotul acesteia.
Potrivit DNA, in schimbul nedivulgarii catre presa a acestor informatii, presupus compromitatoare, Mariana Rarinca i-a pretins sefei ICCJ suma de 20.000 de euro. Valoarea ce a fost impinsa cu buna stiinta intr-o zona a confuziei, de catre anchetatori, in realizate este vorba de 20.000 lei nu de EURO.
„Amenintarile cu divulgarea catre presa a unor informatii presupus compromitatoare la adresa persoanei vatamate, respectiv cererea de a-i da 20.000 de euro drept compensatie pentru ‘datorii’ platite de inculpata in numele sotului persoanei vatamate, au fost transmise unei rude de-a acesteia. In perioada aprilie 2014 – 3 iunie 2014, persoana vatamata a primit amenintari prin intermediul unei convorbiri telefonice si prin mesaje tip SMS. Inculpata a amenintat-o pe persoana vatamata cu divulgarea catre presa (un post important de televiziune) a unor date compromitatoare despre persoana vatamata si familia acesteia”, arata DNA la 1 iulie.
Procurorii mai sustineau ca faptele pe care femeia intentiona sa le divulge cu privire la Livia Stanciu si la membrii familiei acesteia sunt imaginare, intrucat nici sefa ICCJ, nici sotul acesteia nu au avut si nu au vreo datorie fata de Mariana Rarinca.
15426a2
Reactii
Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu i-a cerut marti intr-o scrisoare deschisa presedintelui Iohannis sa le inlature „prin demitere ori demisie” pe sefa DNA, Laura Kovesi, si sefa Inaltei Curti, Livia Stanciu.
Tariceanu o acuza pe sefa DNA ca a arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca in urma unui „denunt calomnios” al Liviei Stanciu, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instantele de judecata.Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie Livia Stanciu a declarat joi, reactionand la solicitarea de demisie facuta de presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu, ca nu exista niciun motiv sa demisioneze. Sefa ICCJ precizat ca a fost sesizata Inspectia Judiciara pentru a verifica daca, prin declaratiile sale, Tariceanu a adus atingeri independentei sistemului judiciar.

Lliberalii (PNL+PDL) au lansat si o petitie pentru demiterea lui Tariceanu, invocand si aceasta interventie.

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis joi o scrisoare presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu in care ii atrage atentia ca presedintele tarii nu dispune de competentele constitutionale sau legale de a inlatura din functie presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau procurorul-sef al Directiei Nationle Anticoruptie, adaugand ca, in ceea ce priveste solicitarea de indepartare prin demisie, acesta din urma este un act unilateral. In ceea ce priveste cazul Marianei Rarinca, femeia arestata preventiv in urma unui denunt de santaj depus de presedinta ICCJ Liviz Stanciu, Iohannis il sfatuieste pe Tariceanu sa se adreseze, in masura in care considera necesar, Consiliului Superior al Magistraturii, acesta fiind singura autoritate publica care are competenta sa se pronunte cu privire la raspunderea disciplinara a judecatorilor si a procurorilor.

Cristi Danileț, judecător membru al Consiliului Superior al Magistraturii îi critică în termeni duri pe senatorii care i-au transmis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă, prin care i-au solicitat „demiterea sau demisia” Liviei Stanciu, președinta Curții Supreme, în contextul în care instanța a achitat-o pe Mariana Rarinca, acuzată că ar fi șantajat-o pe șefa Înaltei Curți.
În scrisoarea deschisă publicată pe blogul personal, judecătorul (contestat si demis de cei care l-au desemnat in CSM) atrage atenția asupra motivelor pentru care instanța a achitat-o pe Mariana Rarinca, acestea  referindu-se la faptul că „fie că fapta nu este prevăzută de legea penală, fie că nu a fost comisă cu vinovăţia prevăzută de lege” și nu la „inexistența faptei”, așa cum menționează senatorii în scrisoarea lor deschisă. De asemenea, judecătorul Danileț subliniiază faptul că Livia Stanciu, președinta Curții Supreme, a depus plângerea împotriva Marianei Rarinca nu în calitate de magistrat, iar dacă senatorii au dubii cu privire acțiunile judecătoarei ar trebui să sesizeze Inspecția Judiciară, nu Președinția României.

Mariana Rarinca, femeia care a stat jumătate de an în arest nevinovată, este pregătită să facă toate demersurile necesare în instanţă împotriva şefei Înaltei Curţi. Declaraţia a fost făcută de victimă, joi, într-o intervenţie telefonică la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.
Întrebată dacă va face vreun demers împotriva preşedintei Instanţei Supreme, Livia Stanciu, Rarinca a răspuns: „Da, cu siguranţă voi face demersurile necesare împotriva Liviei Stanciu, a procurorilor. Voi face tot ce este necesar”.
Femeia care a stat nevinovată şase luni în arest susţine că cei care îi ascultau telefonul erau speriaţi de faptul că ea ştia multe lucruri despre familia judecătoarei Stanciu.
„Pe 8 iunie, când am sunat la Antena 3, s-au speriat Livia Stanciu şi cei care îmi ascultau telefonul, nu pentru că am zis că Livia Stanciu e datoare, ci pentru că eu, stând 12 ani pe lângă familia Liviei Stanciu, cunoşteam lucruri”, a spus Rarinca, menţionând însă că niciodată nu a avut de gând să spună diverse amănunte pe care le cunoştea despre familia Stanciu.
„N-am spus din consideraţie pentru soţul decedat (al Liviei Stanciu – n.r.), eu am lucrat cu soţul ei mai mult decât cu ea, dar a existat întotdeauna un respect, m-a ajutat şi tocmai din respect pentru soţul decedat nu am menţionat nimic din viaţa Liviei Stanciu sau despre activităţile respectivilor”, a mai spus Mariana Rarinca.
În ceea ce priveşte reacţiile apărute în urma cazului său, Rarinca a spus că a fost „contrariată” de reacţia judecătorului Cristian Danileţ, dar, în schimb, i-a mulţumit lui Călin Popescu Tăriceanu pentru demers.

Referitor la reacţia preşedintelui, Rarinca a comentat că „preşedintele ţării nu este un preşedinte al cetăţenilor ţării”.

Cât despre ministrul Justiţiei, Rober Cazanciuc, „ar trebui să facă lucrurile pentru care e plătit, are calitatea să îndrepte lucrurile în ţara asta”, a încheiat Mariana Rarinca.

Sa nu uitam Mariana Rarinca a stat 6 luni nevinovată în arest preventiv.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.