Vinerea Neagra – sarbatoarea magazinelor

Vinerea Neagra – sarbatoarea magazinelor

0 149

Black Friday (Vinerea neagra – n.r.) s-a nascut in Statele Unite – patria consumatorismului, unde a creat o isterie in retailul traditional, dar si in mediul online. Black Friday marcheaza deschiderea sezonului de cumparaturi de Craciun, desi denumirea provine din Philadelphia, unde era folosita pentru a descrie traficul aglomerat de dupa Ziua Recunostintei.
Black Friday se traduce intr-un singur cuvant – promotii. Cat mai mari, cat mai multe. De fapt, traditia spune ca trebuie sa fie cele mai multe de peste an. Statisticile arata ca – cel putin peste Ocean – 75% dintre americani iau cu asalt magazinele in cautarea lor.
Din acest an, Black Friday a devenit un fenomen si la Brasov. Ofertele la masini de spalat sau memort stick-uri au demonstrat ca aceasta zi speciala de reduceri i-a atras cu chilipiruri pe cumparatorii de toate varstele.
Masinile de spalat reduse de la 1.199 lei la 699, frigiderele care aveau un pret de 899, iar dupa o reducere de 44%, au ajuns la 499 de lei si chiar plasmele cu 3D au fost printre preferintele vanatorilor de chilipiruri.
Febra vanzarilor de vinerea trecuta arata ca „in modul de gandire a consumatorilor ceva este gresit”, ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu. In opinia lui, este bine ca astfel de puseuri au loc doar cateva zile din cele 365 ale unui an, altfel „ar trebui interzise”. Acel ceva este reducerea de pret (iluzorie, de cele mai multe ori), iar comerciantii profita din plin de acest mod de gandire a consumatorilor”, conchid economistii.
Ultimele statistici la nivel national arata ca retailerii clasici au inregistrat numai in cele 24 de ore ale „Black Friday” vanzari echivalente cu cele inregistrate intr-o luna obisnuita, iar retailerii din comertul electronic au avut vanzari echivalente cu cele dintr-o saptamana obisnuita.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.