Comisie senatoriala pentru o datorie istorica a Germaniei

Comisie senatoriala pentru o datorie istorica a Germaniei

0 171

Conducerea Senatului a aprobat, in sedinta de luni, infiintarea unei Comisii speciale care sa analizeze documentatia referitoare la existenta unei datorii istorice a Germaniei catre Romania, a anuntat vicepresedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, transmite Agerpres.
Acesta a precizat ca toate grupurile parlamentare din Senat au facut propunerile, in cadrul Biroului Permanent, pentru senatorii care vor fi desemnati membri ai acestei comisii.
Decizia conducerii Senatului a venit ca urmare a faptului ca economistul Radu Golban a inaintat, in data de 26 octombrie, acestui for legislativ o scrisoare referitoare la existenta unei datorii istorice a Germaniei catre Romania, in care se precizeaza faptul ca „in perioada subordonarii Romaniei de catre Germania hitlerista s-a incheiat, in 1935, acordul pentru reglementarea platilor intre Imperiul German si Regatul Romaniei, acord prin care se stabilea ca platile provenind din schimbul de marfuri si din alte obligatii de stat si particulare sa fie efectuate prin cliring bilateral intre BNR si Casa de compensatie germana din Berlin”.
„Printr-o clauza instituita in 1940, BNR a fost obligata sa achite exportatorii din Romania chiar daca sumele necesare pentru acestea depaseau varsamintele in lei ale importatorilor. (…) La nivelul anului 1944, soldul activ pentru Romania rezultat ca urmare a operatiunilor de cliring bilateral depasea un miliard de marci imperiale”, se arata in documentul citat.

Radu Golban sustine ca soldul la care face referire a fost confirmat de mai multe „surse externe”, intre care Casa germana de compensatie, Raportul Comisiei Bergier, arhiva Germaniei (nr. de registru R2/222), Banca Reglementelor din Basel (raport de lucru nr.14).
„Calitatea si sursele informatiilor nu pot fi contestate. Mai mult, atat timp cat BNR invoca faptul ca nu exista documente care sa ateste existenta unei eventuale creante a BNR fata de Casa germana de compensatie, putem spune ca nici nu mai este necesara cautarea acestora in Romania”, se explica in scrisoare.
Economistul considera ca „o solutionare diplomatica la nivel de state ar fi preferabila”.
„In absenta unui astfel de demers se poate actiona pe cale privata, perspectivele fiind insa mai putin previzibile si diplomatice. Sper ca veti gasi mijloacele necesare pentru a sensibiliza si responsabiliza factorii de decizie pe linia lamuririi soldului”, mai spune Golban in scrisoarea transmisa conducerii Senatului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.