Cetatea Brassovia iese de sub vegetatia Tampei

Cetatea Brassovia iese de sub vegetatia Tampei

0 296

Cetatea Brassovia, cea mai veche fortificatie a Brasovului, se ridica in varful Tampei si domina valea in care s-a format Brasovul medieval. Incinta ocupa o suprafata de circa 2,3 ha, iar zidurile au o grosime de 1.70 – 1,80 m; in general, arheologii considera ca fortareata a fost ridicata inaintea de venirea teutonilor in Tara Barsei, la 1211, ceea ce face ca istoria Brasovului sa urce in timp mai mult decat cei 775 de ani atestati documentar. Brassovia este si o cetate regala, pentru ca in vremurile medievale doar regele acorda comunitatilor privilegiul de a ridica cetati din piatra.
Prima atestare documentara a cetatii dateaza din 1241, cand cateva familii s-au adapostit intre zidurile sale pentru a scapa de invazia tatarilor. In aceasta cetate a fost gazduita familia domnitorului Mircea cel Batran cand Tara Romaneasca fusese invadata de armatele otomane, la 1395, iar domnitorul Mircea a fost nevoit sa se retraga in munti. Considerata de sasi un posibil punct de dominare a orasului, Cetatea Brassovia a fost demolata in 1446, iar pietrele ramase au fost utilizate pentru intarirea forticatiilor din cetatea Corona. In fantana interioara cu un diametru de 6 metri s-a descoperit apa la 5 metri adancime, o ciudatenie pentru o fortificatie costruita pe munte. Dupa indepartarea vegetatiei de pe Tampa, care o ascunde in prezent privirilor, vestigiile Cetatii Brassovia vor iesi la iveala;
Primaria intentioneaza sa puna in valoarea urmele fortificatiilor prin sistem de iluminare adecvat, astfel incat sa poata fi admirate in toata splendoarea lor arhitecturala ce dateza de mai bine de 8 secole.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.