Ambasadorii in sedinta la Cotroceni
Ambasadorii s-au intalnit cu primii oameni din stat si cu seful lor direct – ministrul Baconschi.
Interventia lui Traian Basescu a fost lunga si plictisitoare. Acesta nu s-a putut dezbara de naravul politrucilor din Epoca Ceausescu, venind in fata ambasadorilor cu o analiza plina de mediocritati si cu sfaturi de care oricare din cei prezenti se puteau lipsi. Problema Tiganior sau relatia cu Rusia a fost completata cu punctele de vedere personale legate de cruza si de faptul ca el nu poate decat sa vorbeasca. Este de retinut multumirile adresate de presedinte nu pentru performantele diplomatice ale ambasadorilor sau realizarilor comerciale deosebit de favorabile tarii (astea lipsesc cu desevarsire) ci pentru aportul adus in alegerea sa ca presedinte.
Printre cei care au fost lasati sa vorbeasca a fost si Rmil si Mircea Geoana.
Preocupare pentru romanii din afara granitelor a manifestat si premierul Emil Boc, care i-a indemnat sa nu uite ca e obligatia diplomatilor romani sa sustina interesul cetatenilor romani in strainatate. „Trebuie sa acordam toata atentia serviciilor si asistentei consulare oferite cetatenilor romani, pentru ca unul dintre obiectivele guvernului de la Bucuresti este ca romanii sa beneficieze in totalitate de drepturile lor ca cetateni europeni”, a spus premierul.
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, prezent la intalnirea cu ambasadorii, a criticat modul in care statul roman a tratat comunitatile romanesti din afara granitelor.
„Statul roman nu si-a adaptat si reglat modul de operare in spatii unde sunt mari comunitati de romani. S-au facut pasi, insa Ministerul Muncii ar trebui sa aiba o prezenta mai importanta”, a spus fostul ministru de externe. „Nu putem lasa 2.5 milioane de romani din afara granitelor fara sprijin si mii de copii fara profesori de limba romana. (…) Trebuie sa existe o ierarhizare a prioritatilor si cheltuielilor, nu poti taia uniform, egal”, a spus Geoana.
Ministrul de externe a vorbit despre votul prin corespondenta, aratand ca directia relatii consulare a finalizat proiectul legii votului prin corespondenta, ramanand sa se vada in ce masura el va fi trecut prin Parlament.
Trebuie recunoscut faptul ca proiectul este vechi, initiativa a avut loc si pe vremea cand MAE a fost condus de Adrian Cioroianu, insa proiectul de lege a fost ingropat la Senat.