Agricultorii din tarla in strada!
Agricultorii s-au saturat sa astepte masurile de sprijin promise. In mai multe resedinte de judet agricultorii au schimbat tarlau cu strada anuntand astfel inceputul protestelor de toamna.
Circa 15.000 de agricultori, membri ai Federatiei Agrostar si Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli, vor picheta joi, 2 septembrie, cu utilajele din dotare, prefecturile din mai multe judete, a declarat presedintele Agrostar, Niculae Stefan.
Actiunea de protest se va desfasura in unele judete, intre orele 10.00-12.00, iar in altele intre 11.00-13.00. Numai la Sfantu Gheorghe vor iesi in strada 3.000 de agricultori cu 100 de utilaje agricole.
„Mii de fermieri vor fi maine (n.r. joi) in strada nu pentru a cersi, ci pentru a-si cere drepturile. Cerem de asemenea demiterea urgenta a ministrului agriculturii, Mihail Dumitru, care se identifica cu cea mai neagra perioada din istoria agriculturii romanesti. Daca revendicarile noastre nu vor fi solutionate, pe 9 septembrie vom organiza un mars in Capitala la care si-au anuntat participarea aproape 15.000 de fermieri”, a precizat presedintele Agrostar.
Judetele in care Agrostar organizeaza proteste sunt Arges, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Covasna, Dambovita, Galati,Giurgiu, Olt, Prahova, Sibiu, Vrancea. Proteste ale agricultorilor mai au loc si in judetele Alba, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita Nasaud, Harghita, Dolj, Ialomita, Maramures, Timis, Vaslui.
Fermierii solicita elaborarea legislatiei si obtinerea acordului de la Comisia Europeana pentru acordarea ajutoarelor de stat in sectoarele agricol si forestier, solutii pentru plata ajutoarelor pe cap de animal si pentru plata pe suprafata, reabilitarea si adaptarea sistemului de irigatii astfel incat acesta sa poata fi folosit, sprijinirea investitiilor in depozitele de produse agricole, aprobarea unor acte normative pentru acordarea de despagubiri ca urmare a calamitatilor, introducerea in cultura a plantelor modificate genetic si masuri concrete pentru sprijinirea sectoarelor legume-fructe, piscicol, apicol, bio, de crestere a pasarilor, a producatorilor romani de tractoare si masini agricole.
De asemenea, fermierii vor o politica de impozitare pentru diminuarea pietei negre, introducerea productiei agricole autohtone pe piata organziata, sustinerea oraganizatiilor de agricultori pentru a participa la grupurile de lucru de la Bruxelles astfel incat interese agricultorilor sa fie mai bine aparate si reprezentate. Nu in ultimul rand, agricultorii solicita masuri pentru diminuarea costurilor proiectelor, astfel incat agricultorii sa primeasca cota de 50 la suta, si nu de 30 la suta asa cum se intampla in prezent, promovarea energiei verzi din surse alternative, masuri de intarire a rolului dialogului social si respectarea obligatiilor asumate de statul roman fata de producatori.