Atentia DNA indreptata din nou spre Scripcaru si Gontea
Din nou, George Scripcaru, primarul Brasovului si prefectul Ion Gontea sunt cercetati de DNA pentru complicitate la luare de mita si abuz in serviciu. Numele celor doi apare in dosarul in care a fost retinut fostul sef OPC Brasov, Ionel Spataru.
Audiat ieri in dosarul fostului sef OPC Brasov, Ionel Spataru, fostul ofiter SRI, Alexandru Musat, a declarat ca a aflat de la alte persoane ca banii gasiti asupra acestuia trebuiau sa ajunga la prefectul Brasovului, Ion Gontea, si la primarul municipiului, George Scripcaru. Musat a sustinut, in fata judecatorilor, ca in luna octombrie a fost contactat de Ionel Spataru, care i-a cerut sa se intalneasca cu Laura Kungl si sa ia de la aceasta „niste colete cu pliante”. Fostul ofiter SRI a fost de acord sa se vada cu Laura Kungl, insa a spus ca in momentul in care aceasta i-a dat un plic, si-a dat seama, dupa dimensiuni, ca este vorba despre o suma de bani. In aceeasi zi s-a intalnit cu femeia pentru a primi un al doilea plic. ,,Din afirmatiile lui Kungl, auzite de la Bogdan Breja, un subaltern, banii pe care i-a primit Spataru urmau sa ajunga la primarul Brasovului, George Scripcaru, prefectul judetului, Ion Gontea, la Mia Dumitrescu, persoana din primarie care se ocupa cu eliberarea de autorizatii, si la Dorin Enche, de la DSVSA Brasov”, a spus Alexandru Musat potrivit Mediafax.
Amintim ca pe 18 noiembrie la Scripcaru a declarat, asa cum am preyentat si noi atunci, ca nu cunoaste detalii despre acuzatiile care i se aduc in dosarul OPC Brasov. El spune ca a fost audiat la DNA cu cateva saptamani in urma si ca i-a relatat premierului Emil Boc despre aceasta audiere. Redam declartia lui de atunci ,,Nu cunosc. Nu stiu nimic despre asta. Nu am fost anuntat despre nimic. Am fost la DNA doar cand am fost chemat sa dau declaratii. Nu stiu de unde apar eu in povestea asta, trebuie sa clarificam aceste aspecte”. La randul sau, prefectul Ion Gontea a spus ca nici el nu stie nimic si ca este surprins sa afle ca ar fi cercetat de DNA. ,,Nu stiu nimic. Nu ma mai chinuiti. Am fost la DNA doar atunci cand am fost chemat si mi s-au pus intrebari. Am raspuns atunci ca nu am nicio legatura cu cazul respectiv. Altceva ce sa va mai zic? Am crezul ca s-au lamurit lucrurile atunci. Nu stiu ce mai vor procurorii sa scoata”, a spus Gontea.
Acum cei doi l-au scos iara;i pe ,nu stiu†si ,,habar nu am†de la naftalina. George Scripcaru a declarat ieri, iarasi, ca nu a fost informat de vreo acuzatie la adresa sa, precizand ca, daca va mai fi nevoie, le va sta la dipozitie procurorilor pentru orice lamuriri. La randul sau, prefectul Ion Gontea sustine ca ca nu stie „nimic din povestea asta”. „Cata credibilitate poate avea acest om – face referire fostul notar Gontea la fostul ofiter SRI-n.r.- cand face o acuzatie fara niciun fel de proba, dupa ce si-a facut de ras uniforma ca sa intermedieze o spaga. Este o acuzatie ca sa se afle in treaba”, a comentat Gontea.
Amintim ca in data 21 noiembrie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata pe Ionel Spataru, in stare de arest preventiv, pentru luare de mita. In acelasi dosar,asa cum am mai povestit pe larg in alte articole, este judecat si fostul ofiter SRI Alexandru Musat, pentru complicitate la luare de mita. Alexandru Musat este acuzat de procurori ca l-a ajutat pe Ionel Spataru sa primeasca 60.000 de euro din cei 70.000 de euro luati in total.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada iulie – octombrie 2011, Ionel Spataru, in calitate de sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Brasov, a pretins de la administratorul unei societati comerciale 300.000 de lei, din care a primit, prin intermediul altor persoane, in mai multe transe, suma totala de 70.000 de euro. ,,Banii au fost pretinsi si primiti pentru ca, in exercitarea atributiilor sale de serviciu, sa revoce o decizie prin care a fost inchisa activitatea unui agent economic pe o perioada de cinci luni”, notau procurorii DNA in documentul citat.
In 12 octombrie, Ionel Spataru a fost prins in flagrant delict dupa ce a primit de la administratorul firmei, denuntator in aceasta cauza, 60.000 de euro, in doua transe. El a fost retinut de procurori, iar in 13 octombrie Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a acestuia, pentru 29 de zile. In 8 noiembrie Tribunalul Bucuresti a decis prelungirea mandatului de arestare cu inca 29 de zile
Iulian Rinder