Zicerile noului ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu – sunt bune!
Sa vedem faptele!
Da, Gheorghe Ialomitianu este primul brasovean care ocupa cel mai inalt portofoliu guvernamental. Cel mai bun test care dovedeste ca avem dreptate – nimeni nu isi mai aduce aminte de cei care au fopst prezenti in guvernele din ultimii 20 de ani. Cand spunem “o urma” ne referim la o realizare pozitiva, de referinta, care sa fie tinuta minte de romani. Nu vrem sa ne amintim de “FORFETARA” care a inchis sute de mii de firme si a desfiintat zeci de mii de locuri de munca.
Pentru Ialomitianu este o sansa care se sustine sau care beneficiaza in spate de potential politic si de valoare profesionala. Experienta sa este incomparabil mai buna decat a multora din colegii parlamentari dintre care a fost promovat pe aceasta functie. Cu un parcurs universitar si profesional deosebit (multe functii de conducere), cu” acumulari” de toate felurile ce s-au sedimentat in timp si sub diferitii sefi (ministri) din toate culorile politice, de la PSD pana la PNTCD sau de la PNL pana la PD-L, Ialomitianu ar putea confirma.
Prin cumul, Gheorghe Ialomiteanu detine si functia de conferentiar universitar la Universitatea Transilvania din Brasov.
Este o sansa pe care nu ar trebui sa o rateze pentru ca poate foarte mult.
Vom reda mai multe pozitionari ce au aparut in presa ale noului detinator al Fotoliului nr. 1 de la Ministerul de Finante, cel mai nereformat minister si domeniu din Romania.
Noul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomiteanu, crede ca impozitul forfetar nu e cel mai potrivit. El chiar a propus Guvernului trecut o formula „mai altfel”. Cat despre relatia cu fostul ministru, Ialomiteau l-a interpelat pe Vladescu de doua ori. O data pentru banii depusi pentru cumpararea de Dacii iar a doua oara pentru „aplicarea” legii bugetului de stat.
Vezi cele mai importante declaratii despre fisc, impozite si reforme ale recent instalatului ministru de Finante
Despre impozitare
Guvernul cauta solutii de inlocuire a impozitului minim, insa impozitul forfetar nu e cea mai potrivita. “Eu consider ca nu putem sa aplicam sistemul de impozitare forfetar pentru ca nu avem baza de date. Ce facem? Numaram scaunele sau mesele sau numarul de
muncitori?”, a spus Gheorghe Ialomitianu, vicepresedintele Comisiei de buget-finante.
Gheorghe Ialomitianu a propus Guvernului o varianta de impozitare care sa ia in calcul cifra de afaceri a companiilor. La aceasta ar urma sa se aplice o cota de deducere diferentiata: 85% pentru firmele din productie, 80% pentru cele din comert si 75% pentru prestatorii de servicii. “Din 100 de lei venit, se aplica 85% si ramane 15% ori 16% cota de impozit. Am propus ca acest sistem sa fie optional. Cine vrea sa opteze bine, cine nu sa mearga pe sistemul real”, a explicat Ialomitianu.
Despre asteptari
„Astept de la acest Guvern (declaratie facuta in urma cu cateva saptamani) continuarea reformelor! In conditiile unor reduceri de personal si de salarizare in randul functionarilor publici cred ca se impune o alternativa in ceea ce priveste IMM-urile, respectiv oferirea de noi locuri de munca in spatiul privat. In plus, trebuie sa obtinem cea de-a treia transa de la FMI si sa ne punem de acord cu oficialii acestei structuri pentru viitor. Trebuie realizate, de asemenea, investitii majore in infrastructura!
Ialomitianu vs Vladescu. Sau invers
Ialomiteanu ii adresa in mai 2010 o interpelare (de-acum) fostului ministru Vladescu, in legatura cu banii depusi pentru Dacii. De raspuns insa, i-a raspuns Bogdan Dragoi. Ca sa mai aiba putintica rabdare…
O alta interpelare a fost legata de “aplicarea” Legii bugetului de stat.
Vom avea crestere economica 2010?
„In 2010 vom avea crestere economica de pana la nivelul de 1% incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului. Acest fapt vine ca urmare a aplicarii programului de masuri anticriza al Guvernului Boc si ca o consecinta a incheierii acordului cu Fondul Monetar International. Sa nu uitam ca, deja, mai multe tari in care Romania realizeaza exporturi, au iesit din criza financiara, ceea ce reprezinta un moment benefic pentru firmele noastre”.
Despre bugetul Brasovului
“Bugetul pe 2010 al judetului Brasov este chiar mai mare decat cel din 2008, cand a fost an de varf economic. Atunci bugetul judetean a fost de 235 de milioane de lei, iar in 2010 este de 255 de miliarde de lei”. In 2008, cursul mediu leu/eur a fost de 3,68. In 2010 va fi foarte probabil, peste 4. In eur, bugetul din 2008 a fost de 63,85 ml lei, iar in 2010 de 62 ml.
Despre o remaniere
„Cred ca este necesara o remaniere guvernamentala! Va aduce un suflu nou si, mai mult, ar putea creste credibilitatea Guvernului Boc. Au existat o serie de balbe in actul de guvernare, culminand recent cu cele ale ministrului Finantelor si ale celui al Muncii. Au existat si deficiente de comunicare. Trebuie tinut cont ca anul 2011 trebuie sa aduca o schimbare in privinta programelor de relansare economica si a stabilitatii. Decizia de remaniere apartine premierului, dar ar trebui discutata impreuna cu acesta in fata grupurilor parlamentare”.
Despre “Observatorul Preturilor”
„Aceasta masura este una care se aplica in numeroase state europene. Totul este sa nu se ajunga la un control asupra preturilor, ceea ce nu este normal intr-o economie de piata! Faptul ca populatia va fi informata asupra costurilor reale ale unor produse este un lucru bun! Vor fi evitate abuzurile! Nu stiu, insa, cat de pregatiti suntem pentru un asemenea sistem! In plus, sa nu uitam ca in Romania sunt multe companii care au instaurat un adevarat monopol! Cred ca ar trebui eliminate aceste monopoluri si ulterior sa stam de vorba. In plus, cred ca inspectorii ANAF ar trebui sa se ocupe de monitorizare.
Despre fiscalitate
Trebuie redus numarul de taxe! „In opinia mea, fata de alte state, in Romania fiscalitatea este redusa, daca ne raportam la impozitul pe venit, pe salarii si la TVA. Insa, totusi, trebuie redus numarul de taxe. Importanta ar fi eradicarea birocratiei, fiindca trebuie depuse prea multe acte si se efectueaza prea multe controale care, practic, blocheaza activitatea micilor agenti economici! Eu si colegii mei din Comisia Buget-Finante a Camerei Deputatilor am avut si o serie de initiative in acest sens, in incercarea de a elimina acest sistem birocratic”.
“…In tara noastra, aceasta masura ar trebui corelata cu regandirea sistemului de acordare a ajutoarelor sociale. Practic, de ajutorul statului ar trebui sa beneficieze doar cei mai saraci dintre romani, nu si cei care detin pamant sau autoturisme de ultima generatie”.
Despre cresterea TVA
„Cresterea TVA ii afecteaza pe toti cetatenii, iar in perioada de criza nu este recomandabil sa majorezi taxele si impozitele, dar trebuie tinut cont si de faptul ca Guvernul era in criza de timp si trebuia sa ia niste masuri, astfel incat sa fie continuat acordul cu Fondul Monetar International. Impozitarea tuturor veniturilor se aplica in toate statele membre ale Uniunii Europene”.
„La nivel macroeconomic, prin cresterea TVA se asigura finantarea deficitului bugetar, dar si stabilitatea cursului valutar (?), iar Romania va avea mai multa credibilitate pe pietele financiare. Este adevarat ca pot aparea cresteri de preturi, dar nu cred ca vor exploda, asa cum previzioneaza unii analisti. Preturile vor creste cu mai putin de 5%, pentru ca evolutia lor va fi influentata de cerere, dar si de interesul comerciantilor, care vor sa-si vanda marfa. Cei mai afectati de majorarea TVA vor fi romanii cu venituri mici, astfel ca noi speram ca masura guvernului sa fie doar una temporara. Pe de alta parte, valul de cumparatori din 30 iunie era previzibil, acest lucru intamplandu-se ori de cate ori se anunta majorari de preturi. Panica romanilor a fost amplificata si de discutiile interminabile privind explozia preturilor”.
Majorarea TVA nu ar aduce bani in plus la buget si nici cota unica n-ar fi de dorit, pentru ca ar afecta mediul de afaceri
Ialomitianu se pronunta pentru cresterea impozitelor pe proprietate, „pentru a doua, a treia casa”.
Domnule Ialomitianu te asteptam sa-ti pui in practica ideile. Ele nu sunt rupte de realitatea pe care o traim si se pot constitui intr-un adevarat Program al noului ministru de finante. Odata cu implinirea acestor idei programatice, cu aplicarea in practica a acestor idei de reforma, iti vei alatura nu numai brasovenii ci si pe foarte multi romani.
Foarte multi brasoveni, stiu ca poti si ca nu iti lipseste nimic ca sa faci tot ce trebuie.
Succes!
Vlad T.