Leptina explica virtutile laptelui matern

Leptina explica virtutile laptelui matern

0 274

Alaptarea previne obezitatea la varsta adulta, iar explicatia consta intr-o proteina aflata in laptele matern, numita leptina, potrivit unei descoperiri facute in laboratorul profesorului Andreu Palou, de la Universitatea din Insulele Baleare.
Descoperirea este prin ea insasi un argument in favoarea alaptarii la san, insa de asemenea ofera ideea de adaugare a leptinei in biberoane si in formulele de lapte pentru bebelusi. Aceasta piata potentiala, in valoare de 15 miliarde de euro, in Europa, depinde insa de un studiu clinic realizat pe mai multi bebelusi, studiu care inca nu a fost facut, relateaza luni El Pais.
Grupul lui Palou a descoperit acum trei ani ca leptina reprezinta componenta din laptele matern responsabila de efectele benefice ale alaptarii la san. Daca preia leptina, organismul bebelusului ramane programat sa se protejeze impotriva obezitatii si a efectelor sale patologice in timpul vietii adulte.
Studiile au fost realizate pentru inceput pe soareci, iar rezultatele lor au putut fi extrapolate la oameni, insa printr-un criteriu indirect: femeile difera foarte mult in ceea ce priveste continutul natural de leptina din laptele lor matern, iar aceste diferente sunt corelate cu riscul de obezitate la copiii.
Acest fapt nu indica doar ca rezultatele sunt valabile si la oameni, ci sugereaza, totodata, ca mamele care alapteaza, insa au un continut scazut de leptina, isi pot suplimenta dieta cu preparate cu aceasta substanta.
Nu vor fi luate insa niciun fel de masuri in acest sens, pana cand efectele leptinei nu vor fi verificate prin intermediul unui studiu clinic, in care bebelusii vor primi diferite tipuri de alimentatie relevanta: naturala si artificiala, cu si fara leptina.
Leptina are o faima foarte proasta, mai ales in domeniul nutritiei si al obezitatii. Proteina, cunoscuta din 1994, reprezinta cel mai celebru esec al farmacologiei, in domeniul produselor impotriva obezitatii. Se credea ca leptina era produsa doar de tesutul adipos, si ca principala sa functie era sa comunice creierului ca exista deja suficiente rezerve de grasime corporala, iar din acest motiv ar reduce apetitul. Studiile clinice au demonstrat, insa, ca administrarea leptinei la voluntarii obezi nu i-a ajutat sa slabeasca.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.