Comasarea alegerilor, un abuz al actualei Coalitii, ne poate lasa fara Opozitie
Ambitia lui Basescu si a PDL de a se mentine cu orice pret la Putere calca aproape totul in picioare. Noul proiect de comasare a alegerile aruncat in spatiul public de catre MAI pune romanii in fata unui simulacru de dezbatere publica, fara dezbatere in camerele parlamentare, cu un final programat, pana la urma se are in vedere o asumare in Parlament.
Proiectul incalca multe legi pe care le suspenda, incalca promisiunile facute de catre Basescu si PDL, batjocareste Referendumul prin care populatia a fost de acord cu reducerea numarului de parlamentari. Proiectul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) de comasare a alegerilor in 2012 mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, ceea ce inseamna ca numarul acestora nu va scadea, la locale populatia luata in calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea inregistrata la 31 octombrie 2011.
Surprinzator proiectul pastreaza sistemul uninominal si proportional actual, desi se stie ca in coalitia de guvernare se discuta de ceva vreme despre modificarea lui.
Nu mai este sanctionata promisiunea, alegatorul in culpa nu este sanctionat, iar pedeapsa maxima a scazut. Ciudate optiuni pentru un guvern care se lauda ca va combate frauda electorala.
Si pentru a mari “ceata†din perioada electorala si din zilele alegerilor dispar cu totul orice referiri la Registrul Electoral, la Cartile de alegator si la implicarea Autoritatii Electorale Permanente in gestiunea listelor electorale.
Boc comasarea alegerilor discutate in Coalitia de guvernare
Premierul Emil Boc a declarat, duminica, la TVR, ca proiectul Ministerului Administratiei si Internelor privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in toamna anului viitor urmeaza sa fie discutat la nivelul Coalitiei de guvernare.
Boc a explicat ca daca proiectul va gasi sprijin din partea partidelor din arcul de guvernare, atunci va fi promovat.
“Este un proiect tehnic si care comporta multiple modificari, propus de Ministerul Administratiei dupa o dezbatere publica, care daca va fi sustinut de Coalitie, va fi promovat. Proiectul are la baza doua argumente – necesitatea ca in 2012 sa nu pierdem intreg anul cu dispute electorale si sa se faca si o economie de ordinul zecilor de milioane de euro prin organizarea alegerilor la o singura data. Discutam ca alegerile sa fie comasate in toamna. Aceasta discutie urmeaza sa fie sustinuta in Coalitie. E vorba doar de comasarea tehnica a alegerilorâ€, a explicat premierul.
Crin Antonescu: Daca legea comasarii alegerilor trece de Parlament, Opozitia e gata sa aiba o reactie radicala
Presedintele Partidului National Liberal (PNL) Crin Antonescu a declarat ca in cazul in care proiectul legii comasarii alegerilor va fi adoptat, Uniunea Social Liberala (USL) ia in considerare retragerea din Parlament a senatorilor si deputatilor Opozitiei.
„Oameni de foarte buna credinta au spus ca vor un gest mai radical, daca nu avem garantia ca alegerile sunt corecte sau daca trece comasarea alegerilor, sa ne retragem din Parlament. E o solutie pe care o examinam cu foarte mare seriozitate. De ce? Pentru ca retragerea din Parlament a Opozitiei, in mod normal, suntem aproape jumatate din Parlament, retragerea in bloc a Opozitiei din Parlament inseamna oriunde alegeri anticipate. Si atunci, in felul asta rezolvam si chestiunea comasarii si oricum facem un lucru de care Romania are nevoie de multa vreme, alegeri anticipate, un Parlament care sa exprime vointa actualizata si corecta a natiunii si un guvern care sa fie reprezentantul acestei noi majoritati, un guvern cu legitimitate”, a afirmat, vineri seara, la Antena 3, Crin Antonescu.
Liderul PNL a aratat ca desi USL se gandeste serios la retragerea din Parlament, se teme ca acest gest nu va avea efectul dorit daca societatea nu-i va fi alaturi. „Noi nu avem niste guvernanti si un presedinte care sa ia in calcul variante din astea daca nu sunt constransi. Ne retragem din Parlament. A doua zi e foarte clar ce fac acesti domni. Fie spun ‘sa fie sanatosi cei de la Opozitie ca blocheaza reformele, nu sunt oameni, au plecat acasa, noi guvernam inainte pana la soroc’, fie fac alegeri doar pe colegiile acelea de unde demisionam noi, ceea ce nu inseamna nimic ca tot noi castigam si ne gasim tot acolo, sau in momentul acela, la un asemenea gest politic, se manifesta si societatea si spune ca exista doar o solutie, alegeri anticipate”, a mai precizat Antonescu, adaugand ca USL nu poate face decat ce-i permite legea in astfel de situatii.
Liderul liberal a mentionat ca Uniunea ia, de asemenea, in calcul contestarea la Curtea Constitutionala a proiectului legii comasarii alegerilor daca acesta va fi adoptat. „Nu pot sa apreciez daca este neaparat constitutional, este insa necoform cu spiritul democratic si noi suntem dispusi sa avem o reactie cat mai radicala”, a mai declarat presedintele PNL.