Mari divergente pe tema Comasarea alegerilor

Mari divergente pe tema Comasarea alegerilor

0 184

Comasarea alegerilor starneste multe comentarii atat la nivelul Coalitiei de guvernare cat si in Opozitie. Practic dezbatarea Bugetul de stat pentru 2012 a trecut in plan secund cu toate problemele ridicate, de la cele peste 8.000 de amendamente pana la cresterea accizelor.
Nu numai Opozitia are probleme de acceptarea a comasarii alegerilor ci si UDMR, care a mai cerut o zi de consultari. Nici in PDL lucrurile nu sunt mai clare aparand opinii si puncte de vedere divergente sau complementare.

Gheorghe Flutur: Coalitia a decis comasarea alegerilor locale si parlamentare
„Coalitia a decis luni sprijinirea unui proiect de lege privind organizarea si desfasurarea alegerilor locale si parlamentare simultan, la sfarsitul anului 2012. Pana la sfarsitul saptamanii vom stabili in coalitie si forma in care vom promova acest proiect de lege”, a anuntat luni, la finalul sedintei saptamanale a liderilor coalitiei de guvernare, prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur.
„Cred ca toata lumea este de acord ca Europa trece in momentul de fata prin clipe grele din punct de vedere economic. Noi dorim sa scurtam perioada campaniei electorale pentru a ne concentra pe alte probleme, dar vom face si o economie de circa 23 de milioane de euro”, a motivat Gheorghe Flutur decizia coalitiei.
Liderul democat-liberal a mai precizat ca „alegerile vor avea loc intr-o singura zi, o zi de duminica de la sfarsitul anului 2012, data urmand sa fie stabilita printr-o Hotarare de Guvern.”
Gheorghe Flutur a adaugat si ca „Ne dorim ca in prima parte a anului viitor sa modificam Constitutia si sa respectam acel angajament luat in fata poporului in urma referendumului – Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari.”

Elena Udrea pledeaza pentru alegeri comasate cu reducerea numarului de parlamentari si parlament unicameral
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat luni ca reducerea numarului de parlamentari si instituirea parlamentului unicameral sunt obiective care trebuie sa se realizeze in acest mandat.
Elena Udrea s-a pronuntat si pentru comasarea alegerilor, care trebuie facuta cu toate modificarile legislative electorale ce se impun, precizand ca cele doua obiective reprezinta un prim pas pentru atingerea obligatiilor asumate de catre coalitia de guvernamant.
„Eu cred ca comasarea alegerilor trebuie facuta cu toate celelalte modificari in legislatia alegerilor, inclusiv parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Acestea sunt un prim pas si pentru ca intram in primele sase luni inainte de alegerile din iunie si nu se mai poate face comasarea, obligatoriu trebuie sa ajungem la parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari”, a afirmat Elena Udrea, inainte de sedinta Comisiilor pentru administratie publica ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Ministrul Dezvoltarii a precizat ca se vor analiza atent raportarile partiale emise de Ministerul Administratiei si Internelor privind cresterea populatiei din 2008, ceea ce implica un anumit numar de parlamentari.
„Am aflat ca raportarile partiale care s-au facut arata un numar de populatie mai mare fata de 2008, dar trebuie sa ni se dea argumente si de catre cei de la INS. Daca lucrurile stau asa, atunci ar fi o crestere fireasca. Dincolo de aceasta crestere, daca lucrurile sunt asa, la final trebuie sa avem un anume numar de parlamentari, asa cum ne-am angajat in fata electoratului. Aceasta reducere categoric trebuie sa se faca”, a mai spus Udrea. AGERPRES

Borbely: Varianta MAI privind alegerile trebuie discutata in Coalitie
Vicepresedintele UDMR, Borbely Laszlo, afirma ca proiectul MAI privind comasarea alegerilor trebuie discutat in Coalitie intrucat Uniunea doreste mentinerea variantei asupra careia se cazuse deja de acord.
Laszlo Borbely a declarat, duminica, ca varianta propusa de Ministerul Administratiei si Internelor, care mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, trebuie discutata in Coalitie.
Potrivit vicepresedintelui UDMR, reprezentantii Uniunii isi doresc mentinerea variantei asupra careia s-a cazut de acord anterior si care prevedea ca 65 la suta din parlamentari sa fie alesi in colegii si 35 la suta in urma votului pe lista.
Laszlo Borbely a mai precizat ca varianta convenita prevedea si reducerea numarului de parlamentari, in functie si de rezultatele recensamantului din acest an.
„Eu stiu de proiectul vechi. In coalitie n-am stabilit varianta ce o vom propune. Aceasta este varianta ministerului, va trebui sa mai discutam in Coalitie. Varianta veche este varianta pe care noi o mentinem”, a afirmat liderul UDMR.
Reamintim ca proiectul supus dezbaterii publice de catre Ministerul Administratiei si Internelor mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, ceea ce inseamna ca numarul acestora nu va scadea, la locale populatia luata in calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea inregistrata la 31 octombrie 2011.
Potrivit acestui proiect, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori.
Proiectul MAI propune, de asemenea, ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului sa fie de un senator la 160.000 de locuitori.

Olguta Vasilescu: Comasarea alegerilor, un pericol pentru democratie
Senatorul PSD, Olguta Vasilescu, sustine ca motivul pentru care PDL vrea comasarea alegerilor este reprezentat de frica pe care o are aceasta formatiune fata de votul electoratului.
Parlamentarul PSD, OLguta Vasilescu, a apreciat, de asemenea, ca USL va castiga alegerile chiar si in conditiile comasarii.
”PDL vrea comasarea alegerilor de frica votului popular. Unde este acum Basescu, cel care invoca atat de entuziast intoarcerea la popor? Pedelistii nu doar ca nu s-au intors la popor, ci acum fug de el ca dracul de tamaie. Si au toate motivele sa o faca, dupa ce au taiat salariile, au trimis oamenii in somaj, i-au batjocorit pe pensionari si i-au alungat din tara pe tineri. Problema este ca si de aceasta data, tot romanii sunt pedepsiti prin comasare, deoarece amanarea votului inseamna prelungirea chinului si a austeritatii. USL va castiga oricum, cu sau fara comasare”, a afirmat Olguta Vasilescu.
Senatorul PSD considera ca propunerea de comasare a alegerilor reprezinta un pericol pentru democratie.
”Daca acceptam comasarea alegerilor, deschidem o cutie a Pandorei. Ar insemna sa fim de acord cu suprimarea principiilor democratice care trebuie sa guverneze aceasta tara. Daca lasam garda jos si nu ne luptam pentru aceste principii, ne putem trezi ca, maine-poimaine, PDL propune organizarea de alegeri in 2013 sau in 2014, sau poate niciodata. Or, noi nu avem voie sa cedam in fata acestor tendinte dictatoriale!”, a mai spus senatorul PSD.
Reamintim ca Ministerul Administratiei si Internelor a postat, vineri, pe site-ul institutiei, un proiect prin care propune ca alegerile locale sa se desfasoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat.
Recent, liderii coalitiei guvernamentale au decis ca alegerile parlamentare si cele locale sa aiba loc simultan anul viitor, in luna noiembrie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.