ZAIBARUL – un vin romanesc pe cale de disparitie

ZAIBARUL – un vin romanesc pe cale de disparitie

0 400

Toti cei care au auzit anecdotele, povestioarele si sketch-urile cu Amza Pellea, trebuie sa fi auzit cu siguranta si de bautura preferata a lui Nea Marin: zaibarul. Acesta se produce doar in sudul tarii, mai exact, la oltenii din Bailesti.
Bailestiul este renumit pentru zaibarul pe care localnicii il fac an de an si care este vandut in toata tara. Fiecare locuitor din zona are o metoda proprie de a prepara vinul si nimeni nu vrea sa divulge reteta succesului. Zaibarul este marca inregistrata de anul trecut numai la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.
In fiecare toamna, acestia organizeaza cu mare madrie si fast Festivalul Zaibarului. Din pacate, anul acesta, productia este compromisa si sarbatoarea este anulata. Din pacate, localnicii spun ca din productia proprie nu vor putea umple nici macar un butoi cu vin. Acestia spun ca nu au mai avut parte de un asemenea dezastru in vie de 50 de ani, pe ciorchine nemairamanand decat cateva boabe.
„Cate bordeie, atatea obiceie!”, par sa spuna bailestenii. Fiecare are propria reteta de zaibar pe care nu vrea sa o divulge nimanui, dar toti fac un vin foarte bun apreciat in toata tara.
„Festivalul Zaibarului” la Nea Marin acasa este, asadar, amenintat de productia proasta din acest an. Sarbatoarea e deja o traditie si are loc in fiecare an la 21 octombrie.
Pe mese se puneau frumos sticle cu etichete si fiecare venea si gusta, iar cel mai aromat zaibar, placut de toata lumea, era premiat.
Potrivit Dictionatului explicativ al limbii romane, zaibarul este un vin produs dintr-un anumit tip de vita de vie nealtoita, care are struguri nu prea mari, cu boabe alungite, de culoare neagra.
Zaibarul nu se vinde in magazine, ci doar la casele gospodarilor. Un litru costa intre 3 si 4 lei, dar se da si cu 6 sau 7 lei, in functie de pretentiile olteanului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.