Summitul de la Bruxelles: Marea Britanie out! Acord al liderilor asupra...

Summitul de la Bruxelles:
Marea Britanie out! Acord al liderilor asupra principiului unei discipline bugetare consolidate!

0 161

Joi, tarziu in noapte, liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra principiului unui „pact bugetar” care sa prevada o inasprire semnificativa a disciplinei in zona euro. Noul acord de intarire a disciplinei fiscale din zona euro va fi semnat de catre cele 17 state membre, alaturi de alte sase tari (printre care si Romania) care nu adera la moneda comuna, a declarat vineri presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca summitul european a ajuns la un „rezultat bun”, care va permite zonei euro sa-si recastige „credibilitatea”.
„Am ajuns dupa negocieri indelungate la un rezultat bun”, a declarat Merkel dupa prima zi a summit-ului la Bruxelles, dupa ce liderii au ajuns la un acord de principiu privind o intarire a disciplinei fiscale a tarilor din uniunea monetara.
„Vom construi o uniune bugetara pentru euro, care va fi in acelasi timp o uniune de stabilitate”, a adaugat ea. „Am afirmat intotdeauna ca ar trebui ca cele 17 state din zona euro sa isi recastige credibilitatea si cred ca prin aceasta decizie de astazi, euro va putea si va face acest lucru”, a apreciat cancelarul german.
Nicolas Sarkozy a confirmat semnarea noul acord de intarire a disciplinei fiscale din zona euro si refuzul Marii Britanii, declarand ca au fost puse „conditii inacceptabile” de catre englezi. „Am fi preferat un acord intre cele 27 de state care insa nu a fost posibila, avand in vedere pozitia prietenilor nostri britanici”, a declarat presedintele francez reporterilor, adaugand ca conditiile impuse de catre prim-ministrul britanic David Cameron au fost considerate „inacceptabile”.
Premierul britanic David Cameron si-a aparat refuzul de a accepta o modificare a Tratatului Uniunii Europene, vorbind de o „decizie dificila, dar buna”, deoarece interesele Regatului Unit nu era protejate.
„Daca nu poti obtine siguranta in interiorul tratatului, cel mai bine este sa ramai afara”, a spus primul-ministru la o conferinta de presa dupa prima zi a summitului de la Bruxelles.

Herman Van Rompuy despre noul acord
Noul acord de intarire a disciplinei fiscale din zona euro va fi semnat de catre cele 17 state membre, alaturi de alte sase tari care nu adera la moneda comuna, a declarat vineri presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy.
„Pactul bugetar”, convenit de UE, preia propunerile franco-germane si cele ale lui Herman Van Rompuy si ale presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit unui proiect de declaratie finala obtinut de AFP: fiecare stat din zona euro ar trebui sa adopte o „noua regula bugetara la nivel constitutional sau echivalent”, care sa afirme ca bugetul national „trebuie in principiu sa fie la echilibru”.
„Cele 17 state membre ale zonei euro, plus alte sase tari vor intra intr-un acord interguvernamental”, a declarat el reporterilor dupa o noapte de negocieri, fara a numi tarile in cauza.
„Exista un acord pe fond”, dar „sefii de stat si de guvern nu au discutat inca forma juridica” pe care o vor lua aceste reforme, un subiect care risca sa puna probleme, a declarat unul dintre diplomatii care au participat la summitul UE de la Bruxelles.
Problema este ca aceasta reforma, pe care Berlinul o vrea gravata in piatra, se va realiza printr-o modificare a Tratatului UE sau printr-un acord interguvernamental doar la nivelul tarilor din zona euro, optiunea care pare a fi supusa riscului diviziunii intre europeni. Aceasta problema este in continuare aprig dezbatuta.
In fata acestor clivaje, „strategia presedintelui UE, Herman Van Rompuy, este de a discuta mai intai pe fond. Doar atunci cand va exista un acord complet cu privire la continutul „pactului”, liderii vor incepe discutiile asupra formei juridice”, a spus un alt diplomat.
„Problema risca sa fie forma: cum se adopta aceste dispozitii, ce schimbari de tratate, ce perimetru? Aici, este o alta poveste, problemele nu au fost depasite”, a precizat o sursa.

Comisia Europeana va trebui sa defineasca principiile acestei „reguli de aur”, sustinute de presedintele francez Nicolas Sarkozy, care nu a reusit insa sa impuna adoptarea ei in Franta.
De asemenea, este prevazut sa fie aplicate sanctiuni automate pentru tarile ale caror deficit este mai mare de 3% din produsul intern brut (PIB) sau in care nivelul datoriei globale creste prea mult.
Imediat ce CE constata ca un stat membru depaseste nivelul de 3%, vor fi consecinte automate, cu exceptia cazului in care Consiliul (printr-un vot al statelor zonei euro) decide altceva, cu majoritate calificata”, potrivit textului. „Circumstante exceptionale pot fi luate in calcul”.
Viitorul Mecanism European de Stabilitate (MES), cu caracter permanent, ar functiona in paralel cu fondurile actuale de ajutor al zonei euro si ar avea statut de institutie de credit care ofera acces la fondurile Bancii Centrale Europene (BCE).
Referitor la un alt subiect la fel de important, protectia zonei euro contra crizei, liderii celor 27 de state UE nu au ajuns la un acord privind „instrumentele” financiare pentru a contracara contagiunea.
„Curtea Europeana de Justitie va avea autoritatea de a verifica punerea in aplicare a acestei reguli la nivel national”, se arata in document.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.