TRAVIATA deschide stagiunea Operei Brasov
TRAVIATA este titlul ales sa deschida si sa inchida fiecare stagiune la Opera Brasov.
TRAVIATA perfectiunea genului opera, purificarea prin dragoste, purificarea prin muzica, este succesul repetat la infinit.
TRAVIATA este si va ramane mereu un “Spectacol Extraordinar” pe orice scena a lumii, ca si la OPERA din Brasov .
Spectacolul a fost pentru prima oara pusa in scena pe 6 martie 1853 in Venetia la Teatro La Fenice. Face parte din asa numita „Trilogie Populara”, trilogie care contine: Rigoletto, Il Trovatore si La Traviata.
Reprezentatii: Sambata, 25 septembrie, ora 18.30 spectacolul deschide stagiunea 2010-2011.
Giuseppe Fortunino Francesco Verdi a fost un compozitor italian, vestit mai ales pentru creațiile sale in muzica de opera.
Din 1861, Verdi ia parte și la activitatea politica in Italia, numele lui devenise simbolul mișcarii de eliberare a nordului Italiei de sub dominația austriaca, sub conducerea dinastiei de Savoia (V.E.R.D.I. = Vittorio Emanuele Re D ‘ Italia).
La traviata este o opera in trei acte compusa de Giuseppe Verdi pe libretul in limba italiana al lui Francesco Maria Piave. La baza operei sta romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii.
Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, in data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec, datorat in primul rand mediocritații interpretarii. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scena a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes.
La Timișoara, „La Traviata” a avut premiera in 9 februarie1855. Premiera la Teatrul Moldovenesc de Stat de Opera și Balet „A.S.Pușkin” dinChișinau a avut loc la 12 octombrie 1962.
Traviata a fost inspirata de Rose Alphonsine Plessis (1824 – 1846) (nascuta in satul Nonant, nu departe de orașul Bayeux din Franța), care a fugit de acasa la varsta de 13 ani. Ajunsa la Paris fara bani, a inceput sa practice prostituția. La 18 ani devenise deja o cunoscuta ca una din cele mai scumpe curtezane (care in limba italiana se numește „traviata”). Spre a scapa de urmarirea familiei, și-a schimbat numele de fata in Marie-Duplessis. In aceasta perioada, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul (1824 – 1895), care s-a indragostit de ea și cu care a intreținut stranse legaturi amoroase. Legatura lor au continuat chiar și dupa casatoria ei, pana la prematura ei moarte, in urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la varsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferata, a fost depus in cimitirul Montmartre. In anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursa de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, La Traviata, cu singura diferența ca in opera, personajul feminin apare sub numele de „Violetta Valery”.