Romani au o parere proasta despre scoala romaneasca (2) Invatamantul din trecut este idealizat!
Sondajul IRES a scos in evidenta si alte situatii delicate din invatamantul romanesc. Dincolo de faptul ca invatamantul din trecut este idealizat, romanii au o atitudine critica fata de conditiile din scoli, corpul profesoral sau conducerea ministrului.
Referitor la corpul profesoral, dascalii sunt perceputi ca fiind prost platiti si relativ slab pregatiti. Potrivit studiului, 80% dintre romani considera ca profesorii sunt prost platiti, iar 51% apreciaza ca acestia sunt slab pregatiti, in timp ce doar 41% cred ca sunt bine pregatiti.
Pe de alta parte, invatamantul din trecut este idealizat si considerat mai bun fata de cel din prezent, 86% dintre romani considerand ca actualii elevi sunt mai slab pregatiti decat cei din trecut. Actualul sistem de examinare este considerat ineficient, 71% dintre respondenti apreciind ca ar trebui reintrodus examenul de admitere la liceu iar 79%, examenul de treapta a II-a in liceu.
Totodata, studiul confirma ca apelul la meditatii sau la ore suplimentare este la moda, 50% dintre parinti fiind in situatia de a imbunatati actul educational formal prin ore suplimentare. Un motiv serios de ingrijorare pentru apelul la meditatii este si faptul ca 43% dintre romani considera ca profesorii nu isi fac datoria la scoala. Parintii elevilor apeleaza la meditatii pentru ca vor sa aiba un copil bine pregatit (91%), la solicitarea profesorilor (43%) si pentru ca si alti parinti fac acelasi lucru (42%).Cei mai multi dintre parintii care isi trimit copii la meditatii sunt convinsi ca elevii sau copii lor vor avea note mai mari (52%) si ca au sanse mai mari de a urma o facultate (57%). Matematica (88%) si limba si literatura romana (60%) sunt materiile cel mai des invocate ca obiect al meditatiilor.
Prestatia ministrului actual al Educatiei, Daniel Funeriu, este considerata in ansamblu ca modesta, 34% dintre respondenti catalogand-o drept proasta, iar 27% apreciind-o ca fiind foarte proasta, in timp ce 27% sunt multumiti de rezultatele acestuia, iar numai 1% foarte multumiti. In plus, ponderea covarsitoare a respondentilor (86%) spun ca schimbarile legislatiei din domeniul educatiei sunt prea frecvente, iar 80% sustin ca dotarea scolilor este deficitara.
Un alt motiv de repros tine de nivelul scazut al sigurantei in scoli si exigenta scazuta a profesorilor. Astfel, 86% dintre parinti sunt ingrijorati de nivelul scazut al sigurantei in scoli, 97% dintre romani considera ca disciplina in scoli ar trebui crescuta, iar 74% dintre acestia nu sunt de acord ca exigenta ar fi prea mare. Ca o confirmare a nevoii de disciplina, 84% dintre respondenti doresc reintroducerea uniformelor scolare.
In fine, prezenta religiei in scoli este considerat un act necesar, numai 25% dintre romani sustinand ca promovarea unui cult religios in scoli ar trebui interzisa, in timp ce 72% sunt in dezacord cu aceasta optiune.
Sondajul IRES a fost efectuat in perioada 6-8 septembrie pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.316 persoane, cu o marja de eroare de 2,8%.