Romanii tot mai saraci!
Un nou studiu confirma ce vedem in fiecare zi – mai mult de jumatate dintre romanii din mediul urban au venituri mai mici decat in 2009.
Mai mult de jumatate dintre romanii din mediul urban au venituri mai mici decat in 2009, situatie in care se regasesc nu doar persoanele de peste 35 ani cu un nivel redus de educatie, ca in aprilie-mai anul acesta, ci si oameni mai tineri, cu educatie si venituri medii, arata un studiu realizat de compania de piata 360insights pentru agentia Mediafax. Studiul arata ca 52% dintre romanii din mediul urban au inregistrat scaderi ale venitului in 2010, comparativ cu 2009.
„Acest procent este pe de o parte ingrijorator de mare, insa in acelasi timp este o reflexie coerenta a realitatii si a efectelor crizei asupra nivelului de trai. In lunile aprilie-mai ale acestui an declarau ca ar avea veniturile scazute 37% dintre romanii din mediul urban. Acest procent a crescut semnificativ in ultimele trei luni, grupul celor ce au inregistrat diminuari ale veniturilor marindu-se cu 15 puncte procentuale”, arata autorii studiului.
In lunile iulie-august, scaderea veniturilor a afectat si persoanele de peste 25 ani, cu educatie si venituri medii sau scazute, fata de perioada aprilie-mai, cand cele mai afectate erau persoanele de peste 35 de ani, cu un nivel scazut de educatie, muncitori calificati sau necalificati: „Insa chiar daca „ghearele” crizei cuprind din ce in ce mai multi romani, cei cu venituri mari si cei cu studii superioare raman deocamdata cel mai putin afectati”.
Autorii studiului mai arata ca efectele crizei financiare au ajuns sa fie „o normalitate cotidiana”, in conditiile in care la inceputul anului trecut romanii priveau cu detasare si optimism modul de evolutie a crizei, iar acum se declara cuprinsi de acest fenomen: „Admiterea acestui fapt vine impreuna cu o stare generala de pesimism, neincredere si dezolare. Totusi, odata ajunsi la stadiul deplin de constientizare a faptului ca fenomenul
In cautarea surselor de existenta
66% dintre cei chestionati spun ca se afla in cautarea unor noi surse de venit, optiune cel mai mult intalnita printre persoanele care au inregistrat scaderea venitului.
Cautarea de noi venituri vine in principal din nevoia de a sustine principalele cheltuieli ale unei gospodarii, 85% dintre cei care cauta noi surse de castiguri avand ca scop prioritar achitarea cheltuielilor de baza ale casei. Procentul ramas, de 15%, este rezervat celor care vor noi surse de venit pentru a-si mentine zona de confort creata pana acum. Acestea sunt persoanele carora le este greu sa renunte la obiceiurile deja formate, incercand sa isi pastreze stilul de viata. Printre acestia se numara persoane cu venituri mari sau educatie superioara, dar si tineri intre 25 si 34 de ani.
Pentru a face fata diminuarii veniturilor, 50% dintre respondenti au afirmat ca au redus cheltuielile pentru anumite categorii de produse si servicii, precum alimente, utilitati si cele legate de vacante si concedii. In plus, nici electrocasnicele sau piesele de mobilier nu mai sunt o prioritate, si nici accesoriile vestimentare.
29% din cei intervievati sustin ca se gandesc sa mearga la munca in strainatate, pentru a castiga mai multi bani, printre acestia regasindu-se in principal romanii fara loc de munca, precum si cei cu un nivel mai scazut de educatie sau venit.
La polul opus, doar 14% dintre romanii din mediul urban afirma ca nu au fost afectati de criza, ci dimpotriva, le merge din ce in ce mai bine: „Aceasta stare de bine este caracteristica persoanelor cu venituri mari, cat si celor cu studii superioare”, se arata in studiu.
Studiul 360 insights a fost realizat pe un esantion de 800 de persoane, cu varste cuprinse intre 16 si 64 ani, reprezentativ la nivel urban, in perioada iulie-august 2010.