Teclele – 24 septembrie – primele femei prigonite

Teclele – 24 septembrie – primele femei prigonite

0 272

Crestinii ortodocsi o praznuiesc, pe data de 24 septembrie, pe Sfanta Mucenita Tecla. Era o fecioara frumoasa, fiica a Teocliei, logodita cu un tanar socotit unul dintre cei mai de seama si mai instariti oameni ai cetatii, Famir. Aceasta, vazand minunile savarsite de Apostoli, statea sa asculte invataturile acestora. Si-a promis din acel moment sa isi pastreze fecioria pentru dragostea lui Hristos. Niste tineri, imbatati de vin si sfatuiti de vrajitori, au mers la dansa aprinsi de pofta si ganduri spurcate. Fecioara s-a rugat la Domnul sa o izbaveasca din mainile lor si, deodata, un munte de piatra s-a ridicat in fata ei, primind pe sfanta inlauntrul sau.

In credinta ortodoxa
La 24 septembrie, este sarbatorita Sfanta Mucenita Tecla Sfantul Foca facatorul de minuni era fiul lui Pamfil si al Mariei, din cetatea Sinope, pe malul Maii Negre. Inca din frageda varsta facea minuni mari cu darul Sfantului Duh. Si a petrecut facand minuni pana la sfarsitul vietii sale. Cununa muceniciei a primit-o de tanar, capul fiindu-i taiat, iar trupul aruncat in foc.
Aceasta sfanta era din cetatea Iconiei, nascuta din parinti bogati si cu mare vaza. Mama ei, Teoclia, a logodit-o la 18 ani cu un tanar tot bogat si cinstit, pe nume Famir. Tecla, invatand cuvantul credintei de la marele Pavel Apostolul, care propovaduia Evanghelia, s-a facut crestina, hotarandu-se sa-si petreaca viata in curata feciorie si a urmat lui Pavel. Aceasta hotarare de a nu se marita a infuriat-o pe mama sa, care s-a pornit sa o chinuiasca.
Logodnicul sau a mers la mai marele cetatii, caruia i-a cerut sa-l intemniteze pe Pavel, cel ce purta vina crestinarii Teclei. Afland de intemnitarea Apostolului, fata si-a intarit credinta sa. Fiind ea insasi in pericol de a fi intemnitata, si-a parasit casa si parintii, plecand in lume in cautarea Sfantului Apostol Pavel care, intre timp, fusese izgonit din cetate. S-a bucurat Apostolul de venirea ei si a luat-o cu sine in drumurile lui de propovaduire, ajungand pana in Antiohia. Aici se afla un tanar Alexandru, stricat in petreceri ticaloase, care vazand pe Tecla si ravnind la frumusetea ei, a incercat sa o ademeneasca la pacat, dar ea a departat toate pacatoasele chemari. Tanarul a lepadat rusinea si, cu sila prinzand-o, s-a apucat de grumajii ei. Iar ea striga cat putea, plangand: „De logodnic m-am lepadat si oare cu tine m-as invoi? Innebunit de patima si ura, ticalosul desfranat a cerut mai marelui cetatii sa o osandeasca intrucat era crestina. Au dat-o prada fiarelor salbatice, spre sfasiere; dar salbaticiunile apropiindu-se de ea s-au gudurat si i-au lins mainile.

Obiceiuri Datini Traditii
In credinta populara Teclele „se tini fiind rele de foc, dar mai ales de lupi. Cei care munceau in ziua Teclelor trebuiau sa-si pazeasca bine berbecii, deoarece lupii vor veni asupra lor. De aceea sarbatoarea se mai numeste si „berbecariii; in unele locuriiBerbecariiise tin trei zile. ‘ Cel mai primejdios in aceste zile este sa umbli cu unelte ascutite. Nu se matura prin casa, nu se rajneste, nu se macina, nu se coase, nu se umbla cu tepoaie, topoare sau alte unelte ascutite. In aceasta zi nu se da nimic din casa; ‘ Teclele se tin ca sa te pazesti de foc, cumpana, napasta, Duca-se pe pustii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.