Restrangerea acordarii ajutoarelor pentru incalzire

Restrangerea acordarii ajutoarelor pentru incalzire

0 236

Ajutoarele pentru incalzire nu vor putea ajunge la persoane care au autoturisme cu capacitatea cilindrica de peste 1.600 de centimetri cubi si nici la cele care detin si alte locuinte in afara celei de baza. In acest sens, Guvernul a modificat OUG 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzire, fiind elaborata o lista cu toate bunurile pe care beneficiarul nu trebuie sa le aiba in dotare pentru a primi sprijin din partea statului. „Venim cu o noua filosofie pe acordarea de ajutoare”, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis.
Potrivit acestuia, iarna trecuta, au beneficat de ajutoare de incalzire, peste 3,2 milioane de familii in Romania, dintre care 2,36 milioane de familii au fost din mediul rural si au primit ajutoare pentru lemne, 331.000 de familii au primit ajutoare pentru energie termica, iar restul au beneficiat de ajutoare pentru gaze. „Din evaluarile facute pana la aceasta data, am constatat ca peste 10% din familii ar putea sa nu se incadreze in noile teste de evaluare si de venituri. Am introdus sanctiuni mai aspre pentru cei care fac declaratii neconforme”, a precizat Botis.
Acesta a mai spus ca plafonul maxim de venituri pentru acordarea ajutoarelor nu se va modifica, el ramanand la 615 lei pe persoana, in cadrul fiecarei familii. In schimb, conditiile de obtinere a ajutoarelor va fi mai stricte in urma introducerii unor formulare pe care beneficiarul trebuie sa le completeze. „Venim cu doua tipuri de abordare, legate de testarile de venituri si testarile de mijloace. Incepand cu urmatoarea perioada, vom merge pe acest tip de abordare, astfel incat ajutoarele pe care le dam sa le acordam direct familiilor care au nevoie de aceste ajutoare si sa orientam strict aceste ajutoare acolo unde ele isi regasesc valoarea”, a afirmat ministrul Muncii.

Declaratii, sondaje si anchete
Ministrul Botis a afirmat ca au fost introduse aceste modificari avand in vedere ca sustinerea acestui program social implica costuri de 900 de milioane de lei pentru sezonul rece. Ministrul Muncii a mai precizat ca persoanele care solicita acordarea ajutorului de incalzire vor completa o lista cu bunurile si mijloacele detinute in proprietate, document care va fi ulterior verificat, prin sondaj. Astfel, noile reglementari prevad in responsabilitatea primarului si a serviciului public de asistenta sociala obligativitatea efectuarii de anchete sociale pentru a verifica veridicitatea datelor inscrise. Aceste anchete vor fi efectuate prin sondaj, de exemplu pentru minimum 3% din numarul beneficiarilor in cazul unitatilor administrativ-teritoriale cu un numar de peste 100.001 locuitori sau pentru minimum 8% din numarul beneficiarilor in cazul unitatilor administrativ-teritoriale cu un numar de 50.001- 100.000 de locuitori.
Saptamana viitoare, vor fi elaborate normele metodologice privind modificarile OUG 5/2003.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.