PRUNA – un fruct energizant

PRUNA – un fruct energizant

0 270

Prunele au o intrebuintare diversificata: se pot consuma proaspete, deshidratate, sunt utilizate la fabricarea gemurilor, dulceturilor, a marmeladei, compoturilor, jeleurilor, lichiorurilor si, nu in ultimul rand, la fabricarea vestitei tuici de prune romanesti.
In comparatie cu alte fructe, au o valoare nutritiva foarte ridicata, datorita continutului mare de zahar (glucoza si levuloza).
Prunele au puternice calitati energizante datorita pe de o parte zaharurilor pe care le contin in cantitate mare si care intervin si stimuleaza atat sistemul muscular, cat si pe cel nervos, iar pe de alta parte potasiului, care contribuie la normalizarea activitatii celulelor sistemului nervos.
Au actiune dezintoxicanta si decongestiva pentru ficat si se folosesc ca adjuvant in regimurile alimentare in cazul afectiunilor hepatice.
Prunele, ca aproape toate fructele, se folosesc cu succes si in cosmetica. Mastile din fructe proaspete sunt astringente si sunt indicate tenurilor cu pori deschisi.
Pentru efectele diuretice si laxative sunt necesare 8 – 10 prune, consumate dimineata pe stomacul gol sau se poate folosi si decoctul de prune uscate.
Pe aceeasi linie a traditiilor, Romania estesi astazi tara cu cea mai mare productie de prune din Europa.
Datorita gustului lor delicios, prunele sunt fructe foarte folosite in cofetarie si patiserie, in cateva retete traditionale delicioase cunoscute de toti romanii: vestitul magiun de Topoloveni, „Prajitura cu iaurt si prune”, „Galuste cu prune”, „Tarta cu fructe de sezon”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.