Impozitarea zilierilor decisa de Guvernul Boc
Guvernul a aprobat un proiect de act normativ privind reglementarea muncii zilierilor, a anuntat ministrul muncii, Ioan Botis. Angajatorul care apeleaza la serviciile zilierilor va plati, catre bugetul de stat, un impozit de 16% aplicat asupra venitului net zilnic convenit cu zilierul, sub forma timbrului fiscal aplicat in carnetul de zilier. De asemenea, lucratorul va trebui sa detina un carnet de zilier care se elibereaza de catre Ministerul Muncii.
Botis a precizat ca actul normativ a fost elaborat cu ajutorul a patru deputati UDMR. Initial, a fost depus la Camera Deputatilor un proiect de lege intocmit de deputatii UDMR Edler Andras Gyorgy, Kerekes Karoly si Olosz Gergely si Derzsi Akos. In cele din urma, proiectul de lege care reglementeaza raporturile de munca ale zilierilor a fost adoptat de Guvern urmand sa fie aprobat si in Parlament.
Botis sustine ca prin acest act normativ, Guvernul vine mai ales in sprijinul lucratorilor din agricultura.
„Avem impozit de 16%, un impozit pe venit care se retine de beneficiarul activitatii si, ca o completarea, as sublinia faptul ca zilierul, de aceasta data, beneficieaza de un carnet de zilier. Iar, ca noutate, introducerea unui timbru emis de Ministerul de Finante, timbru care contine in costul lui acest impozit de 16%.
Acesta a precizat ca verificarile asupra aplicarii legii de catre companiile care utilizeaza zilieri vor fi facute de catre Inspectoratele Teritoriale de Munca.
Carnetul de zilier este tiparit de Ministerul Muncii, este distribuit (la cerere) in primarii pentru ca “au o raspandire corespunzatoare teritoriala” in tara. Ministrul Muncii nu a declarat daca aceste carnete se vor distribuie si in strainatate, la romanii care au plecat dupa munca.