Rovinieta electronica aduce incasari mari

Rovinieta electronica aduce incasari mari

0 228

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a avut incasari de circa 800.000 de euro dupa introducerea rovinietei electronice, potrivit datelor remise Agerpres de companie. Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat ca incasarile CNADNR vor creste cu 20 la suta in urma aplicarii, incepand cu 1 octombrie, a rovinietei electronice.
„Sistemul functioneaza, l-am verificat azi noapte, si reprezinta si o conditie impusa de Uniunea Europeana pentru a obtine mai multe fonduri pentru drumuri”, a spus ministrul Transporturilor.

Achizitia rovinetei
Orice conducator auto care tranziteaza reteaua de drumuri nationale si autostrazi din Romania poate merge la orice subunitate CNADNR (DRDP-uri, SDN-uri, Agentii de Control si Incasare), la benzinariile MOL, Rompetrol, Petrom sau OMV sau la oficiile Postei Romane, dar si la firmele de distributie Scalla, Speedy, Medina si Pasaj, de unde trebuie sa-si cumpere o rovinieta, in functie de categoria de masina pe care o detine, de la 1 octombrie fiind introdusa si rovinieta cu valabilitate de 90 de zile.
Procedura este simpla: conducatorul auto ii comunica operatorului, pe proprie raspundere, numarul masinii pentru care vrea sa cumpere rovinieta, tipul vehiculului si perioada de valabilitate a rovinietei.
Operatorul introduce in calculator numarul autovehiculului, iar sistemul genereaza, automat, toate datele de identificare, precum si categoria vehiculului, dar si numele proprietarului. Dupa achitarea tarifului, cumparatorul primeste un bon de casa sau factura, daca solicita, in locul vechiului autocolant (care se lipea pe parbriz). Plata este inregistrata automat in baza de date centrala (CESTRIN – Centrul de Studii Tehnice, Rutiere si Informatica) si este pastrata pe toata perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Controlul rovinietei
Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie in trafic, de catre echipe de controlori.
Amenzile se incadreaza intre 250 si 4.500 de lei, in functie de categoria de autovehicul, iar despagubirile aplicate de administratorul drumului, pe langa amenzile contraventionale percepute in cazul lipsei rovinietei, se incadreaza intre 28 euro si 1.210 euro.
Atentie, odata cu instalarea celor sapte camere, acestea vor capta numarul de la masinile care tranziteaza drumurile nationale, iar la cumpararea rovinietei acest numar va fi trecut intr-o baza de date pentru a se verifica automat daca respectivul autovehicul are sau nu rovinieta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.