Oficial al CE despre Romania, Administratia publica slaba si duce la sisteme...

Oficial al CE despre Romania,
Administratia publica slaba si duce la sisteme ineficiente

0 233

Ce vede si simte zilnic romanul pe propria piele din partea guvernantilor incepe sa fie perceput si de straini – Romania are o administratie publica, de jos pana sus, slaba, ineficienta, scumpa si corupta.
Romania a avut si continua sa aiba o situatie economica foarte dificila, a declarat Joost Kuhlmann, reprezentant al Directoratului General pentru Economie si Finante al Comisiei Europene. Potrivit acestuia, „Romania, la ora actuala, are nevoie de ajutoare financiare externe”. In opinia oficialului Comisiei Europene, administratia publica romaneasca este slaba si „duce la structuri si sisteme ineficiente”. La randul sau, Peter Harrold, director de tara pentru Europa centrala si tarile baltice in cadrul Bancii Mondiale, a criticat sistemul de guvernare. Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei proiectului privind analiza functionala a administratiei publice din Romania, proiect finantat de Uniunea Europeana.

„Administratia publica din Romania are nevoie de schimbari. Este o administratie slaba si asta duce la structuri si sisteme ineficiente. Niciunui oficial nu-i place sa lucreze intr-un sistem birocratic si de aceea este crucial sa se depolitizeze si sa se creeze un program bazat pe transparenta si pe responsabilitate. Aceste schimbari vor trebui sa acopere cheltuielile, sistemele sau procesele de decizie, alocarile trebuie sa fie insotite de un sistem de monitorizare”, a declarat Joost Kuhlmann.

Reprezentant al Bancii Mondiale: Ministerele sunt percepute ca instrumente operationale decat strategice si cred ca asta se aplica si la unele intalniri ale Guvernului
Reprezentantul Bancii Mondiale, Peter Harrold, a afirmat ca exista unele neajunsuri ale sistemului de guvernare, criticand activitatea din ministere. „Planurile strategice par sa fie foarte ambitioase fata de resursele tehnice si financiare la dispozitie. Sustenabilitatea acestor strategii pare limitata.(…) Uneori, avem linii neclare de responsabilizare in anumite ministere, cine raspunde de ceea ce se face. Ministerele sunt percepute ca instrumente operationale decat strategice si cred ca asta se aplica si la unele intalniri ale Guvernului”, a spus Peter Harrold. Potrivit acestuia, ministerele nu sunt intotdeauna aliniate functiilor pe care trebuie sa le indeplineasca. Harrold a afirmat ca Ministerul Agriculturii ar trebui sa se implice in procesul de reducere a saraciei. „Ministerul Agriculturii nu este doar un mare receptor de fonduri, dar are si un rol deosebit pentru ca Romania sa-si atinga obiectivele. El trebuie sa contribuie la reducerea saraciei. Acesta este un obiectiv esential si asta este un element foarte important, pentru ca exista in Romania inca foarte multi oameni saraci in zonele rurale”. Harrold a mai vorbit si despre Ministerul Educatiei spunand ca ar trebui sa se implice in pregatirea unei forte de munca mai bine calificate.

Plan de actiuni pentru sase ministere
Proiectul privind analiza functionala a administratiei publice din Romania vizeaza elaborarea unei analize functionale a sase institutii. In baza acestei analize, va fi intocmit un plan de actiuni pentru consolidarea eficacitatii si eficientei celor sase sectoare. Institutiile vizate in cadrul proiectului sunt: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului; Ministerul Finantelor Publice; Ministerul Transporturilor si Infrastructurii; Secretariatul General al Guvernului si Consiliul Concurentei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.