Guvernul tamponat la Senat, Reducerea impozitului pe venit la 10 la suta!

Guvernul tamponat la Senat,
Reducerea impozitului pe venit la 10 la suta!

0 216

Membrii Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat au aprobat, marti, in unanimitate, scaderea cotei unice pentru impozitul pe venit de la 16 % la 10 %, a declarat, pentru Agerpres, presedintele Comisiei, senatorul Ovidiu Marian.
“Am mers pe exemplele altor tari din zona, Ungaria, Bulgaria, si nu vedem de ce in Romania nu s-ar putea face acelasi lucru. S-a dovedit, atunci cand s-a aplicat cota de 16 la suta, ca veniturile la buget nu au scazut ci au crescut. Scaderea cotei de impozitare a condus la incasari mai mari”, a spus senatorul Ovidiu Marian.
Potrivit initiatorilor, aceasta propunere legislativa pentru modificarea Legii 571/2010 privind codul Fiscal, vizeaza stimularea economiei si atragerea investitiilor straine. Astfel, senatorul Urban Iulian a apreciat ca, uitandu-se pe harta, un investitor strain ar vedea ca in Romania cota unica de impozitare este de 16 la suta, iar in Ungaria de 10 la suta, iar in aceste conditii ar alege “cu ochii inchisi” Ungaria care, in plus, are infrastructura si productivitate ridicata a muncii. ‘Romania ar fi practic rasa de pe harta economica est-europeana”, in cazul in care propunerea legislativa ar fi respinsa, a avertizat senatorul Urban Iulian.
Votul senatorilor a fost dat in conditiile existentei avizului negativ al Guvernului, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) sustinand ca reducerea impozitului pe venit ar aduce pierderi bugetului de stat. Pentru anul 2011, acestia au estimat un impact negativ de 5,2 miliarde de lei.

La randul sau, senatorul Alexandru Mocanu a reamintit Comisiei controversele de acum cativa ani, cu colegii din PSD, legate de introducerea cotei unice de impozitare de 16 la suta, cand acestia afirmau ca “va fi o gaura de 30.000 de miliarde lei la buget”, ceea ce nu s-a intamplat.

Un raport favorabil l-a obtinut si proiectul legislativ prin care se indreapta o serie de erori si disfunctionalitati in activitatea de colectare a contributiilor la sistemele de asigurari sociale si clarifica unele notiuni cu privire la veniturile de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala.
Este vorba despre proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.82/2010 pentru modificarea art.7 alin.(1), pct.2, sbpct 2.1 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal ti pentru modificarea art.III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale (L648/2010).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.