Platile cu cardul raman, tot la un nivel destul de scazut!

Platile cu cardul raman,
tot la un nivel destul de scazut!

0 251

Numarul cardurilor, atat VISA, cat si Mastercard, a ramas constant, iar tranzactiile efectuate au crescut in primul semestru al anului, desi platile cu acest instrument de plata raman la un nivel scazut in Romania, a declarat, miercuri, in cadrul unui colocviu de specialitate, Ruxandra Avram, sef serviciu Directia Stabilitate Financiara, BNR, confirmand practic cea mai recenta statistica publicata de catre Romcard.
“Numarul cardurilor atat pe VISA, cat si Mastercard a ramas constant, iar numarul IFN-urilor a crescut lent in perioada 2007 – 2009. In semestrul intai din 2010, tranzactiile cu cardul au cunoscut o usoara crestere. Cu toate acestea, platile cu cardul raman la un nivel destul de scazut in Romania”, a afirmat Avram.
Aceasta a adaugat ca Banca Nationala nu impune utilizarea anumitor instrumente de plata, ci doar solicita existenta elementelor obligatorii pe care acestea trebuie sa le aiba in piata. “Banca Nationala nu impune utilizarea anumitor instrumente de plata, ci doar solicita existenta elementelor obligatorii pe care acestea trebuie sa le aiba in piata”, a precizat reprezentanta BNR.
In ceea ce priveste tipul de incidente inregistrate cu instrumentele de plata la debit, cele mai multe au in prim-plan cecurile, urmate de lipsa totala a disponibilului.Potrivit unei statistici publicate la jumatatea lunii iulie de catre Romcard, procesatorul de tranzactii cu carduri in Romania, valoarea comertului electronic cu plata online prin card bancar a fost, in primul semestru din 2010, de 68,5 milioane euro, in crestere cu 60 la suta fata de intervalul similar din anul precedent. In acelasi timp, in intervalul ianuarie – iunie, au fost inregistrate 1,195 milioane de tranzactii online cu cardul, de doua ori mai multe decat in aceeasi perioada din 2009.

In primele sase luni din 2010, in sistemul ePayment au fost procesate 1.137.000 de tranzactii, la o valoare de 65,5 milioane de euro, topul celor mai comercializate produse in acest sistem mentinandu-se constant atat in primul, cat si in cel de-al doilea trimestru: telecom, turism, servicii, plata utilitatilor, retail si divertisment. Totodata, in prima jumatate a acestui an, valoarea medie a unei tranzactii online a fost de 57 de euro, in scadere fata de primele sase luni din 2009, cand valoarea medie a fost de 76 de euro, datorita intrarii unor noi jucatori, cu produse si servicii cu valori mai mici.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.