Familiile din Romania au prioritate la adoptii
Incepand de saptamana viitoare, timp de 10 zile reprentantii Oficiului Roman pentru Adotii impreuna cu cei de la Asociatia Catharsis vor pune bazele noului proiect de lege privind adoptiile in Romania si cele internationale. Una dintre prevederile legi se va referi la copiii din centrele de plasament si din sanul familiilor maternale care nu sunt ceruti pentru adoptie. Daca timp de un 1 an familiile de romani nu se arata interesati de ei, vor deveni eligibili pentru adoptie in strainatate.
Pe 1 iunie, Asociatia Catharsis din Brasov a demarat o ampla campanie de strangere de semnaturi de la cetateni, pentru modificarea legislatiei romanesti, astfel incat sa fie permise adoptiile internationale. In trei luni, voluntarii asociatiei, alaturi de reprezentantii altor organizatii nonguvernamentale din tara, au reusit sa convinga peste 80.000 de romani sa semneze petitia. De la 1 septembrie, campania s-a mutat in salile de sedinta ale Parlamentului, o delegatie a Asociatiei Catharsis, al carei presedinte Azota Popescu, s-a adresat Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte si Probleme ale Minoritatilor Nationale a Camerei Deputatilor. Marti proiectul a fost prezentat in fata plenului Camerei Deputatilor.
Petitia i-a convins pe deputati care au dispus ca Oficiul Roman pentru Adoptii sa elaboreze impreuna cu Asociatia Catharsis un proiect de lege care sa-i avantajeze pe copii.
Daca nu vor fi adoptati de romani, copiii orfani sau abandonati au o sansa in strainatate. In aceste cazuri normativele vor impune o monitorizare atenta a copilului si a noii familii. Asistentii sociali ai localitatii unde ajunge copilul vor intocmi rapoarte cu fotografii si expertize ale psihologilor; anchetele sociale vor fi trimise periodic Oficiului roman pentru adoptii si mai departe la directiile pentru protectia copilului din localitatea de unde a plecat. La randul ei directia va prezenta acest raport asociatiei neguvernamentale care a intermediat procesul de adoptie.
Vifor Rotar