Traian Basescu s-a temut!
Legea pensiilor retrimisa Parlamentului
Traian Basescu a anuntat, joi, intr-o declaratie de presa, ca a decis sa retrimita Parlamentului Legea pensiilor, cu propunerea de reexaminare a articolului 53, alineatul 1 al legii, care prevede egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati la 65 de ani. Acesta propune ca varsta de pensionare pentru femei sa fie redusa la 63 de ani, fata de 65 de ani, cum prevede Legea in forma in care a trecut de Parlament si de Curtea Constitutionala.
Declaratiile lui Traian Basescu:
Am facut analiza documentelor depuse la Presedintie in legatura cu Legea pensiilor. Legea a fost declarata constitutionala de CCR. Legea a venit la Presedintie semnata de ambii presedinti ai Camerelor parlamentare. Din punctul de vedere al legalitatii, nu am nimic sa reprosez acestei legi.
La art. 53, alin. 1 al legii, am constatat ca se institutie varsta standard de pensionare la femei si barbati la 65 de ani. Sunt un sustinator fara rezerve al egalitati de sanse si de tratament in fata legii intre femei si barbati, dar nu pot sa nu analizez realitatile sociale din Romania. Nu pot sa nu constat ca femeile au o situatie mult mai grea decat barbatii. O femeie care are un serviciu in sectorul de stat sau privat mai are un serviciu si acasa, deci femeile fac o dubla munca in Romania.
Chiar legea, la art. 56, alin. 4, instituie diferenta de tratament intre femei si barbati, intre balerini si balerine.
In aceste conditii, am decis sa retrimit Parlamentului Legea pensiilor, pentru revizuirea art. 53, alin 1 al legii, cu propunerea de modificare a varstei standard de pensionare pentru femei la varsta de la 65 la 63 de ani.
Reactiile politice:
PSD, Victor Ponta:
Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat joi dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca retrimite in Parlament legea pensiilor, ca aceasta era singura solutie corecta, acceptabila pentru a detensiona si rezolva o criza institutionala in Romania. Ponta a adaugat ca presedintele a gasit o motivatie politica si diplomatica si ca in acest fel a sanctionat inclusiv frauda din Parlament.
El a adaugat ca decizia seful statului a gasit „o motivatie acoperita din punct de vedere constitutional” de a trimite legea in Parlament.
El a afirmat ca prevederea pe care o contesta presedintele, varsta de pensionare a femeilor, nu a fost aleasa intamplator, aceasta prevedere fiind un amendament al deputatului PSD, Dan Mircea Popescu.
„Consider decizia de azi a lui Basescu un succes comun al celor care au luat atitudine fata de frauda din Parlament”, a spus Ponta.
PNL, Mihai Voicu:
„Exista o posibilitate ca aceasta decizie sa fi fost luata sub spectrul fricii de suspendare”, a comentat, joi, Mihai Voicu, purtatorul de cuvant al PNL, hotararea sefului statului de a retrimite Legislativului Legea pensiilor, cu propunerea de reexaminare a articolului 53, alineatul 1 al legii, care prevede egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati la 65 de ani.
Mihai Voicu a mai adaugat ca, prin decizia de retrimitere a actului normativ in Legislativ, „presedintele isi asuma frauda prin care legea a trecut de Parlament”.
In plus, reprezentantul PNL a criticat faptul ca presedintele a cerut doar reexaminarea articolului privind egalizarea varstei de pensionare, in conditiile in care liberalii sunt nemultumiti si de „modalitatea de calcul a punctului de pensie si de felul in care sunt afectate pensiile militarilor.”
Mihai Voicu a mai adaugat ca PNL isi mentine intentia de a depune o motiune de cenzura la adresa Guvernului Boc si i-a transmis presedintelui Traian Basescu, in legatura cu posibilitatea suspendarii sale din functie, ca „De ce ti-e frica, nu scapi”.
UDMR, Marko Bela:
A sustinut de la inceput ca varsta de pensionare la femei sa fie 63 de ani
Parlamentarii UDMR vor vota, in Parlament, pentru reducerea varstei de pensionare la femei cu ocazia reexaminarii Legii privind sistemul unitar de pensii publice, a declarat, joi, presedintele Uniunii vicepremierul Marko Bela.
„Atunci cand s-a discutat aceasta problema in Camera Deputatilor, am optat pentru aceasta varianta: 63 de ani la femei si 65 de ani la barbati. Atunci ni s-a argumentat ca nu ar fi de acord Uniunea Europeana. In continuare afirm ca am avut dreptate si este foarte bine ca presedintele a retrimis legea in Parlament. Vom vota pentru aceasta varianta”, a mentionat Marko Bela, citat de Mediafax.
PC, Dan Voiculescu
Presedintele Traian Basescu nu stie decat de frica, iar cea mai mare frica a sa este suspendarea, a declarat, joi, vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu, comentand decizia sefului statului de a retrimite in Parlament Legea pensiilor.
„Pentru presedinte am un mesaj direct, care ii este foarte familiar: Traian Basescu, de ce ti-e frica, nu scapi!…Este bine ca a decis sa retrimita Legea pensiilor in Parlament. Este o lege incorecta. Trebuie sa modificam valoarea punctului de pensie si varsta de pensionare”, a declarat Voiculescu, citat de Agerpres.
PD-L, Elena Udrea:
Ministrul Turismului, Elena Udrea, spune ca retrimiterea la Parlament a Legii pensiilor nu are nicio legatura cu intentia opozitiei de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, ultimul lucru de care poate fi banuit acesta „este sa-i fie frica de ceva, cu atat mai putin de suspendare”, relateaza Mediafax.
„Ma bucur ca Legea pensiilor a fost declarata constitutionala. Acest lucru arata ca legea a fost votata in Parlament cu respectarea principiilor Constitutiei. Acum urmeaza sa o adoptam in forma in care a cerut-o presedintele. Ne vom mobiliza la vot si vom vota in forma modificata. Motivul reintoarcerii este acela de a fi in acord cu ceea ce gandesc femeile si la ceea ce gandeste majoritatea populatiei. Au fost si discutii si multe femei au dorit ca varsta de pensionare sa fie mai mica. Reintoarcerea spre analiza a acestei legi nu are nicio legatura cu intentia opozitiei de a-l suspenda pe presedinte. Ultimul lucru de care il putem banui pe presedintele Basescu este sa-i fie frica de ceva, cu atat mai putin de suspendare”, a declarat, joi, Elena Udrea.
FMI, Mihai Tanasescu:
„Retrimiterea legii pensiilor in Parlament nu va afecta relatia Romaniei cu Fondul Monetar, obligatia asumata de Guvern fiind aceea ca legea sa treaca prin Parlament, fara a se preciza undeva vreun dead-line”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la institutia internationala.
Potrivit lui Tanasescu, delegatia Fondului va sosi peste doua saptamani la Bucuresti in cadrul celei de-a sasea misiune de evaluare a performantelor economice ale Romaniei. Discutiile se vor referi desigur la toate angajamentele asumate si la modul in care acestea au fost indeplinite, a mai precizat Tanasescu.