Clubul de la Bucuresti,
Romania incotro?
„Romania incotro?” a fost tema celei de-a sasea reuniuni a Clubului de la Bucuresti, prezidata de liderul acestui for, fostul presedinte Ion Iliescu. La reuniune a fost prezent presedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta.
In debutul reuniunii, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a evocat evenimentele care au marcat tara noastra in ultimii 20 de ani, avand ca punct de pornire Revolutia din decembrie 1989.
Astazi, spune fostul sef de stat, principalii actori ai Revolutiei Romane – muncitorii – sunt principalii perdanti ai societatii, in timp ce cu totul altii sunt beneficiarii acestui proces istoric fundamental care a dus la caderea regimului comunist.
Traian Basescu, produsul lui Ion Iliescu si al lui Petre Roman
„Traian Basescu este produsul dumneavoastra si al lui Petre Roman (n.r. – prezent in sala)”, a intervenit revolutionarul Gheorghe Zainea, care a sustinut ca nu este lasat sa se inscrie pe lista de vorbitori. „Numai dumneavoastra si domnul Roman ati facut Revolutia? Sa-mi dati si mie cuvantul, ca invitat, ma doare si pe mine sufletul de ceea ce se intampla in Romania, sunt invitat si vreau sa iau cuvantul”, a spus Zainea.
„Toata lumea invitata aici va avea posibilitatea sa vorbeasca. Nu confunda asta cu mitingurile.
Suntem o reuniune in care au loc dezbateri”, a replicat Ion Iliescu.
Analistul Vladimir Pasti considera ca tara noastra are nevoie de o administratie coerenta. „Este nevoie de o administratie coerenta. Nu avem sau nu exista semne ca am avea o administratie eficienta si coerenta pe termen lung”, a spus el.
In acest context, Ion Iliescu a evidentiat un fapt fundamental – deosebirea intre tarile dezvoltate si tarile care au venit din urma din punct de vedere istoric, respectiv tarile din estul european.
Reordonarea ierarhiei in societatea romaneasca
Despre modelul social european a vorbit fostul ministru al Muncii, Alexandru Athanasiu. El a pledat totodata pentru un alt sistem de fiscalitate si pentru cresterea numarului de servicii publice.
„In Romania, intr-o confuzie de notiuni, intr-o abureala de proiecte, primul pas este sa stabilim ce intelegem prin modelul de dezvoltare europeana fundamentala, a spus Athanasiu. Problema fundamentala este cum ordonam societatea romaneasca, pe ce temei o ierarhizam. Trebuie sa avem in vedere obiectivele care ar trebui sa fie meritocratice. Trebuie sa urmarim obiectivul <
La capitolul reformarii administratiei, Ion Iliescu a intervenit, remarcand ca toate partidele, in ultimii 20 de ani, „s-au luptat sa-si puna clientela politica”.
„Una dintre marile noastre slabiciuni a fost calitatea administratiei, care nu a stralucit niciodata prin eficienta si care a fost intotdeauna dominata de tendinte de birocratie. (…) Clientelismul politic a deteriorat grav acel aparat care trebuie sa realizeze toate obiectivele despre care vorbim aici. Avem un aparat administrativ asa cum este si cu totii suntem de vina. Toate partidele s-au luptat sa-i puna clientela. Nu se formeaza usor un specialist. La noi, insa, s-au produs niste chestiuni scandaloase in acest domeniu. Au fost inlaturati competentii, ca sa se puna clientela politica”, a afirmat fostul presedinte.
El a reamintit despre masura luata de guvernarea PSD – legea functionarului public, care sa asigure stabilitate.
„Dar, din pacate, s-au gasit cei care sa evite prevederile acestei legi. (…) Trebuie sa curmam acest lucru, sa asiguram calitate corpului profesional din administratie care sa se recruteze pe baza de concurs si nu pe baza de clientela. Se schimba ministrii, dar secretarii de stat sa ramana, trebuie sa intram in aceste reguli ale civilizatiei”, a subliniat liderul de onoare al PSD.
Jurnalistul Octavian Stireanu a continuat intr-un ton similar: „Daca exista o problema sociala grava care n-a fost niciodata abordata de oamenii politici, este problema saraciei si a bogatiei. Dupa 20 de ani, aceasta nu mai poate fi ocolita. Trebuie sa avem o pozitie clara cu privire la saracii si bogatii Romaniei, propunand solutii clare”, a subliniat seful Departamentului de sinteza si comunicare al PSD, citand un recent sondaj conform caruia 83 la suta dintre romani considera ca sistemul politic actual functioneaza in favoarea celor bogati, pe fundalul cresterii saraciei si a preturilor cu cate patru procente. El a subliniat ca nu pledeaza pentru o societate egalitarista, dar a aratat ca, intr-o societate functionala, rolul statului nu poate fi neglijat.
La reuniunea, care a avut loc la Universitatea Romano-Americana, au fost prezente numeroase personalitati politice, ale mediului academic si universitar, mass-media. Intre cei prezenti s-au numarat presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, fostul premier Petre Roman, acad. Razvan Theodorescu, senatorii PSD Ecaterina Andronescu, Ioan Mang, Avram Craciun, Valer Dorneanu, Octavian Stireanu, deputatul PSD Valeriu Zgonea, fostul ministru taranist al Finantelor, Mircea Ciumara, Alexandru Mironov, Dan Mircea Popescu, Ghiorghi Prisacaru, Vasile Secares.