TELINA – leguma minune!

TELINA – leguma minune!

0 222

Cel mai frecvent, telina este utilizata ca remediu impotriva reumatismului si gutei. Acest aliment este recunoscut, de asemenea, pentru proprietatile sale in cresterea apetitului sexual si a potentei.
Oricum, telina este o leguma populara in cartea de bucate romaneasca care face adevarate minuni si despre ale carei beneficii nu multi romani stiu. Este folosita cu precadere in ciorbe si salate. In principal, se foloseste tulpina, dar si frunzele pot fi amestecate cu spor in salate. Radacina telinei se rade, fiind o indeletnicire specifica mai mult Romaniei decat altor tari, care folosesc preponderent tulpina si frunzele.
Atat telina comuna, cat si o varietate a sa, telina de radacina (de la care se consuma doar bulbul rotund, nu si tulpina) contin vitamina C, acid folic, potasiu, fibre si carbohidrati.
Vitaminele C si K sunt cele mai benefice aporturi aduse de telina organismului uman. Asa cum se stie, vitamina C este aliatul de baza al fiecaruia dintre noi in apararea organismului, in imunizarea lui. Alte elemente care ne pot ajuta sunt potasiul, zincul, calciul, fosforul, magneziul,vitaminele B1 si B6, fierul.
Iata si alte beneficii aduse organismului uman de telina:
– scade tensiunea arteriala,
– detoxifica organismul,
– regleaza disfunctiile hormonale,
– are calitati cicatrizante si diuretice.
– radacina mai este utila in afectiuni renale (colica renala, litiaza renala).
– sucul de telina, la un consum regulat de trei pahare zilnic, stimuleaza digestia si combate cu succes gazele intestinale.
INEDIT despre telina:
– Semintele telinei sunt pline de ulei volatil care se foloseste masiv in industria parfumurilor si in cea farmaceutica;
– Este una dintre cele trei ingrediente „sfinte” (alaturi de ardeii grasi si de ceapa) ale bucatariei Cajun (New Orleans, Louisiana);
– Este una dintre legumele care se dau cel mai des cailor, cateilor sau veveritelor;
– Semintele de telina trebuie evitate de catre femeile insarcinate, fiind un puternic stimulant uterin.
– Unii oameni sunt alergici la consumul de telina, radacina fiind insa mai nociva decat tulpina.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.