NUNTA OILOR in ziua de Sfanta Parascheva

NUNTA OILOR in ziua de Sfanta Parascheva

0 286

In fiecare an, la 14 octombrie, crestinii ortodocsi sarbatoresc ziua Sfintei Paraschiva sau Sfanta Vineri, cum este numita in popor, patroana orasului Iasi si a Moldovei si ocrotitoarea celor aflati in suferinta. In aceasta zi, mii de credinciosi vin sa se roage Sfintei Paraschiva pentru alinarea bolilor, indepartarea necazurilor si pentru a atinge racla cu sfintele moaste. Fiecare isi doreste ca o minune, oricat de neinsemnata, sa se infaptuiasca si in viata lor.

SARBATOARE CU INTERDICTII
– Fetele tinere tin sarbatoarea (nu muncesc) pt. a fi cinstite
-se dau ofrande pt.,,mortii fara liniste”(cei inmormantati fara slujba religioasa) pentru a nu bantui noaptea pe la casele oamenilor.
-cei care au bucate intinde mese pline de bunatati ca sa manance,,tot saracul”
-se face focul prin ograzi pt.a alunga spiritele rele
-tot in aceasta zi se fac preziceri despre timp, cum va fi in aceasta zi asa va fi pana de sf.Dumitru
-in dimineata de Sf.P- ciobanii iau aminte cum s-au culcat oile, daca stau gramada va fi iarna grea, iar daca sunt inprastiate va fi o iarna blanda. Daca nu ploua pana la sf.Paraschiva atunci va veni iarna curand.

Protectoare de boli si necazuri
In mentalitatea populara, Sf. Parascheva „era mare la trup si urata la fata, ca Sfanta Vineri, dar la suflet buna ca ne fereste de boli, de trasnet, de grindina, de tat feliu de boli, de ochi si de cap si apara pruncii de diochi”, cum ne spunea Petca Elena, din Magura, fosta moasa si descantatoare.
La aceasta suprapunere calendaristica: Sfanta Paraschiva – Nunta Oilor (vs. Napustitul Berbecilor) se adauga si un alt eveniment popular cronologic, Sfarsitul Verii lui Mioi (Sf. Mihai – n.n.). Mioi este o personificare meteorologica ce cuprindea un interval de 15 zile (29 septembrie – 14 octombrie). Astfel, intre Mioi si Vinerea Mare (pe stil vechi) este o incalzire trecatoare a vremii, cand in satele noastre se imparteau ofrande pentru morti si continea o multime de interdictii legate de sarbatoarea Sfintei Parascheva.

Pregatirea pentru un nou anotimp
Spre deosebire de Anul Nou Agrar care debuteaza primavara, Anul Pastoral incepe toamna, cu imperecherea si gestarea animalelor, ovine si caprine.
La mijlocul lui Octombrie, de Sfanta Parascheva, (in data de 14) comunitatile de ciobani sarbatoresc Nunta Oilor sau Napustitul Berbecilor, in zonele etnofolclorice hunedorene, tinandu-se cont de o gestatie de 21 de saptamani pana in luna martie cand lupii nu ies inca.
”Anul pastoral este un eveniment deosebit in calendarul traditional, structurat pe sezoane, indispensabil pentru crescatorii de oi, ciobanii”
Prof. Marcel Laptes – etnolog

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.