OCTOMBRIE in Calendarul Satului (II)
"Timpul in societatile traditionale inseamna cu totul altceva decat o simpla insiruire cronologica de ore, zile, saptamani si luni. In satul romanesc, chiar si in zilele noastre, trecerea timpului este perceputa mai mult ca schimbare calitativa decat ca acumulare cantitativa.
Exista un timp bun, care se naste la inceputul fiecarui ciclu calendaristic, nu ca simpla reluare a unor momente traite annual, ci ca o constructie de fiecare data noua, datorata riturilor si obiceiurilor care refac coeziunea si ordinea grupului social dupa orice schimbare.
Timpul taranului, ca si timpul tarancii, este alcatuit din secvente protejate si secvente periculoase, din zile albe si zile negre; din momente propice pentru gesturile inceputului, sau din timpi tari ai sarbatorii si din timpi slabi, care sunt timpii egali ai cotidianului." (Preluat din revista Insight, Spring 2002)
Iata cum arata jumatatea lui BRUMAREL in Calendarul Satului:
Vineri, 11 octombrie – „Se incepe pregatirea turmelor pentru iernat si se pun la o parte produsele oilor pentru targ”.
Sambata, 12 octombrie – „Usturoiu se pune al tarziu pana la Sf. Dumitru, de nu-l sameni poti avea paguba”. Duminica, 13 octombrie – „De la mijlocul saptamanii se zice ca-i cu adevar timpul rece; caldura intra incet, incet in pamant si peste tot se face bruma”.
Luni, 14 octombrie – „In calendariu’ de munca ii Nunta Oilor, iara in cel ortodox, Sfanta Parascheva”.
Vineri, 15 octombrie – „Cam la asta data se lasa berbecii intre oi sa se praseasca la primavara”.
Marti, 16 octombrie – „Nu-i buna la semanaturi de toamna; de pui secara e primejdie de moarte pentru semanantor”.
Miercuri, 17 octombrie – „Sa faci colac pentru Sfanta Parascheva, sa-l duci la biserica, iara popa sa-l sfinteasca si alte bucate aduse ca sa fie bogat tot anu’”. (Din „Calendarul romanilor de pretutindeni”, 1944 si „Calendarul Zarandului”, 1945)