Premierul Boc, CEDO si imobilele nationalizate

Premierul Boc, CEDO si imobilele nationalizate

0 225

Premierul Emil Boc a afirmat, marti, ca Executivul va analiza, in perioada urmatoare, impreuna cu Ministerul Justitiei, impactul deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) privind aplicarea procedurii pilot referitoare la legislatia aferenta despagubirilor acordate in cazul imobilelor nationalizate. CEDO a decis, marti, suspendarea tuturor cauzelor privind modul in care sunt despagubiti fostii proprietari de imobile din Romania si aplicarea procedurii pilot in cazurile de aceasta natura. „Procedura pilot este conceputa pentru a sprijini Statele Contractante sa-si indeplineasca rolul in Conventie pentru a rezolva astfel de probleme la nivel national, oferind persoanelor in cauza drepturile si libertatile oferite de Conventie”, spun judecatorii CEDO.
Acestia au dat castig de cauza petentilor Maria Atanasiu, Ileana Poenaru si Ileana Solon, care au dat in judecata statul roman pentru recuperarea unor imobile sau terenuri nationalizate de catre regimul comunist.

In urma aplicarii procedurii pilot, CEDO cere statului Roman sa „elimine toate obstacolele privind exercitarea efectiva a dreptului in cauza de catre un numar mare de persoane care, ca si reclamantele, sunt afectate de situatia constatata de Curte ca fiind incompatibila cu Conventia”.
CEDO a constatat ca in cazurile Atanasiu si Poenaru, respectiv Solon statul roman a incalcat articolul 6, paragraful 1 din Conventia Europena a Drepturilor Omului, respectiv nepunerea in aplicare a unei hotarari definitive date de instanta.
Procedura pilot este aplicata in vederea solutionarii unui numar mare de dosare similare care trateaza in principiu aceleasi probleme legislative. Scopul procedurii este acela de a reduce numarul de cazuri similare de pe rolul Curtii, dar si de a crea un mod rapid si concret de solutionare a acestor dosare pentru aplicantii ale caror cereri ajung la Strasbourg.
Prima procedura pilot a fost folosita de CEDO in cazul Poloniei, rezultatul fiind dezvoltarea de catre Polonia a unui nou cadru legislativ.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.