Justitia – functioneaza dupa modelul Big Brother!
In ultimele zile presa a fost plina de stenograme din Dosarul Vintu. Stenogramele contin discutii intre omul de afaceri si jurnalisti din grupul Realitatea-Catavencu. Apropiata dezbatere a Motiunii de cenzura pune o anumita presiune pe clasa politica pentru ca sunt posibile si alte stenograme in care sa apara si politicieni.
In cazul Stenogramelor o posibila audierea sefilor institutiilor de informatii
Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca ar fi utila audierea sefilor serviciilor secrete de catre comisiile de specialitate ale Parlamentului, pentru a se vedea modul in care s-au „scurs” in presa stenogramele cu Vintu.
„Audierea sefilor institutiilor de informatii, al SRI, la comisiile de specialitate pe aceasta tema ar fi utila , pentru a vedea cum s-au scurs aceste informatii, daca de la servicii, daca nu, atunci ramane ca de la Procuratura”, a spus Tariceanu.
El a adaugat ca trebuie vazut cine aproba si la cererea cui se fac aceste transcrieri ale convorbirilor telefonice, mai ales ca stenogramele aparute in presa nu au nicio relevanta pentru cazul instrumentat in ceea ce il priveste pe Sorin Ovidiu Vintu.
Tariceanu a aratat ca explicatia procurorilor care afirma ca au facut respectivele inregistrari pentru a stabili profilul inculpatului reprezinta „praf in ochi”, intrucat acestia isi dau seama ca si-au depasit cu mult drepturile pe care le au in cercetarea unei cauze.
„Ne intrebam ce se intampla in Romania cu Justitia care functioneaza dupa modelul Big Brother. Drepturile si libertatile cetatenesti nu sunt respectate. Avem inregistrarea convorbirilor care implica ziaristi, dar care nu au legatura cu subiectul cauzei”, a spus Tariceanu.
In opinia sa, inregistarile convorbirilor respective nu au fost facute pentru cauza din dosarul Vintu, ci pentru a identifica „dusmanii poporului”, care pot atenta la „oranduiala carmaciului intelept”.
„Eu intreb de ce trei ani, cat Vintu l-a sustinut cu toata puterea pe Basescu, astfel de lucruri nu s-au intamplat? Brusc, ele apar cand apare lupta Basescu-Vintu. Era atunci mai putin vinovat Vintu de ce sa intamplat la FNI? Probabil ca nu. Fusese reevaluat probabil de Basescu, cum s-a mai intamplat cu altii”, a spus Tariceanu.
Tariceanu a precizat ca el nu are dubii ca telefonul sau este ascultat si a apreciat ca astfel de lucruri sunt „nespecifice” unui stat democratic, fiind un atentat la drepturile omului si o incalcare a dreptului la viata privata.
El a precizat ca nu se face avocatul lui Vintu, ci apara principiile liberale ale dreptului la viata privata, ale statului de drept si opteaza pentru o Justitie corecta.
” Aceste servicii secrete sunt folosite ca intrumente de putere intr-o tara in care ne indreptam cu pasi repezi catre dictatura. Accentul trebuie pus pe statul de drept, pe respectarea dreptului la viata privata, pe o Justitie care sa nu seveasca interesele unei puteri aflate vremelnic la guvernare. Ce se intampla e santaj politic cu ajutorul institutiilor statului”, a spus Tariceanu.
El a aratat ca este corect ca, daca cineva se face vinovat de sabotarea sigurantei nationale, sa raspunda, dar, daca are pareri contrare actualei puteri, este nedrept sa devina obiect de lucru al serviciilor secrete.
Tariceanu a precizat ca apare ca necesitate modificarea substantiala a legislatiei in domeniu, astfel incat „asemenea vanturari de stenograme sa nu mai fie permise”, iar acei raspunzatori sa fie sanctionati, nu decorati de beneficiarii acestor „lecturi de alcov”.