Va simtiti obositi in permanenta, aveti probleme digestive sau ale pielii?

Va simtiti obositi in permanenta, aveti probleme digestive sau ale pielii?

0 217

Daca da, atunci ficatul dumneavoastra are nevoie de ajutor. Acest organ, ce munceste din greu pentru corp, joaca un rol important in sistemul nostru imunitar, in metabolism si in apararea noastra impotriva agentilor toxici. Simptomele unui ficat obosit sunt: constipatia, hemoroizii, oboseala, pierderea apetitului, starea de greata – in special, dupa o masa bogata in grasimi, acneea, ingalbenirea ochilor sau a pielii, culoarea inchisa a urinei, mancarimi ale pielii.
Un ficat obosit inseamna un organism obosit, insa acest remarcabil organ are puterea de a se regenera rapid – doar sa-i acordati aceasta sansa.

Iata cum puteti face acest lucru:
1. Ciulinul laptelui- Silybum marianum
Ciulinul Laptelui cunoscut si sub numele de Ciulinul Mariei este recomandat pentru inceperea dezintoxicarii ficatului. Deoarece aceasta planta contine antioxidanti cunoscuti sub numele de silymarin, ea poate fi folosita pe termen lung. Guvernul german a aprobat folosirea Ciulinului Laptelui in tratarea cirozei si a altor boli inflamatoare ale ficatului. Specialistii au demonstrat ca Silymarin-ul ajuta la imbunatatirea starii ficatului in cazul hepatitei cronice, a cirozei, a inflamarii canalului bilei si a atacului alcoolui. Acest produs poate fi gasit sub forma lichida (esenta) sau tablete. Luati cate o capsula dimineata si una seara inaintea mesei impreuna cu lecitina care ajuta la absorbtia silymarin-ului de catre organism. Inaintea consumarii a doua sau mai multe pahare protejati-va ficatul luand Silybum marianum .

2. Anghinarea – Cynara scolymus
Anghinarea este folosita de multa vreme ca remediu pentru afectiunile ficatului. Studiile au aratat ca anghinarea contine un ingredient activ (cynarin) care ajuta la protejarea ficatului impotriva atacurilor toxice cauzate de chimicale, cum ar fi tetraclorura de carbon. De asemenea, cynarinul are un efect regenerator asupra celulelor ficatului, stimuleaza functionarea bilei, mentine un nivel scazut al colesterolului si al trigliceridelor. Se recomanda folosirea ceaiului de anghinare dimineata si seara, inaintea mesei.

3. Rostopasca – Chelidonium majus
Chelidonina din rostopasca ajuta la functionarea ficatului, a vezicii biliare si le protejeaza impotriva atacurilor toxice. Traditional, rostopasca este folosita in tratarea migrenelor si a hemoroizilor. In acelasi timp, ea are si efect laxativ. Rostopasca poate fi folosita sub forma de ceai sau tablete luate inaintea micului dejun si doar pe o perioada scurta de timp.

4. Radacina de papadie – Taraxacum officinale
Papadia este o planta foarte buna in curatirea ficatului congestionat. Cercetatorii au aratat ca radacina de papadie ajuta la rezolvarea problemelor de constipatie, a hepatitei si a icterului. Papadia are si efect laxativ, ajutand la eliminarea toxinelor din organism. Papadia poate fi folosita sub forma lichida sau de capsule si trebuie luata dimineata, inaintea micului dejun.

5. Schizandra – Schizandra chinensis
Aceasta planta a fost folosita de-a lungul timpului de medicina naturista chineza ca un detoxificant tonic pentru ficat, in special pentru femei. Schizandra protejeaza celulele ficatulu, ajuta la imbunatatirea digestiei si la cresterea nivelului energiei. De asemenea, Schizandra ajuta la mentinerea balantei hormonilor feminini, motiv pentru care este utilizata in tratarea sindromului pre-menstrual si in timpul menopauzei, reducand bufeurile, transpiratia si starile de agitatie. Aceasta planta ajuta la intarirea sistemului imunitar si la adaptarea corpului la starile de stres. Schizandra poate fi folosita sub forma de ceai, capsule sau esenta si este recomandata a fi luata inaintea cinei.

6. Sofranul de India – Curcuma longa
Originar din India, Sofranul a fost folosit in tratarea bolilor ficatului de mii de ani. In combinatie cu Myrica cerifera, Sofranul de India ajuta la cresterea productiei acidului bilei cu peste 100%. De asemenea, ingredientul activ al Sofranului – curcumin – ajuta la functionarea bilei, imbunatateste digestia, mentine colesterolul la limita normalului si este un bun antioxidant si antiinflamator. Poate fi folosit sub forma de capsule, esenta sau pasta. Pasta se prepara in felul urmator: puneti la fiert 30 de grame sofran intr-o jumatate de cana de apa. Lasati-l sa fiarba timp de 4-5 minute, mestecand continuu pana obtineti o pasta. Apoi il lasati la racit dupa care il puneti intr-un borcan la frigider. Luati cate o lingurita din pasta de sofran in fiecare dimineata inainte de masa.

7. Phyllanthus – Cynara scolymus
Phyllanthus este o planta folosita in tratarea eczemelor si a acneelor. In acelasi timp este bun la dezintoxicarea si protectia ficatului, avand un efect benefic in tratarea hepatitei. Poate fi luat sub forma de capsule sau esenta, inaintea micului dejun si a cinei.

8. Goldenseal – Hydrastis canadensis
Originar din America de Nord, Goldensealul are multe efecte curative. Principalii constituenti – berberine si hydrastine – stimuleaza functionarea bilei. De asemenea, are efect laxativ si fortifica membranele mucoase ale tractului digestiv. Poate fi folosit sub forma de capsule sau esenta si este indicat a se lua inaintea micului dejun.

9. Vitamine si minerale
Vitaminele si mineralele sunt vitale pentru functionarea si refacerea ficatului. Specialistii ne recomanda luarea unui supliment de complex B, vitamine C si E, precum si minerale precum seleniu si zinc. In cazul persoanelor care consuma alcool, acesti nutrienti vor fi ca o solutie tampon pentru toxinele din bautura.

10. Odihna si relaxare
Este recomandat ca din cand in cand sa lasam ficatul sa se odihneasca si sa se regenereze. Pentru aceasta mergeti intr-un loc unde nu este poluare si relaxati-va. Incercati, pe cat posibil, sa consumati alimente naturale, sa beti doar apa, sucuri naturale de fructe sau ceaiuri. Punand in practica cele mai sus enumerate va creste vitalitatea ficatului dumneavoastra.

Urmatoarele plante ajuta la functionarea normala a ficatului:
sfecla, broccoli, asparagus, morcovi, ginger, anghinare, ceaiul verde, uleiul de masline, ridichiile.

Atentie: daca veti consuma o cantitate prea mare din plantele ce ajuta la dezintoxicarea ficatului veti putea avea dureri de cap, acnee sau diaree. Intotdeauna consultati medical inainte de a le folosi, mai ales daca sunteti insarcinata, alaptati sau suferiti de vreo alergie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.