Grecii stiu sa faca datorii?!
Croatia, Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria, state care au impreuna 52 milioane de locuitori, cumuleaza datorii guvernamentale de circa 200 miliarde euro, reprezentand aproape 70% din obligatiile de 300 miliarde euro ale Greciei, tara cu o populatie de doar 11 milioane locuitori.
„Statele din Europa Centrala si de Est au datorii guvernamentale mult mai mici decat media din Uniunea Europeana sau cea din zona euro. Cu exceptia Ungariei, toate statele din regiune au reusit sa-si mentina gradul total de indatorare sub pragul de 60% din PIB”, se arata intr-o analiza a grupului austriac Erste privind influenta gradului de indatorare a guvernelor asupra burselor.
Analistii grupului austriac mai arata ca Romania, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria si Croatia au 90 de milioane de locuitori in total, cu mult peste Spania (47 milioane de locuitori) sau Italia (60 milioane de locuitori).
„Daca se adauga Polonia, atunci suma datoriilor ajunge la 414 miliarde de euro, fiind mai mica decat obligatiile guvernamentale ale Spaniei (661 miliarde euro) sau Italiei (1,835 miliarde de euro). Portugalia, Italia, Grecia si Spania, cu niveluri ridicate ale datoriei guvernamentale, au inregistrat o evolutia slaba. Prin contrast, multe tari din Europa Centrala si de Est care au deficite guvernamentale reduse au inregistrat o performanta buna a pietelor de capital”, potrivit analizei Erste.
Analistii grupului anticipeaza ca atentia investitorilor va continua sa se concentreze pe diminuarea nivelurilor ridicate ale datoriei guvernamentale.
„La nivel global si regional, investitorii au o abordare mai diferentiata si tin cont in luarea deciziilor de gradele de indatorare, precum si conditiile economice si privind datoria fiecarui stat. In unele cazuri, nivelurile extrem de ridicate de indatorare a guvernelor vor tine ocupate statele destul de mult timp. Aceasta este o situatie complexa care nu poate fi solutionata pe termen scurt”, se mai spune in analiza.
Analistii considera ca in prezent climatul investitional din Europa Centrala si de Est este foarte bun si ca pietele din regiune sunt subevaluate in continuare.