G20: Reforma istorica a FMI
Ministrii de finante din G20 au decis sambata, in cadrul summitului din Coreea de Sud, reformarea Fondului Monetar International astfel incat tari emergente cu economii dinamice precum China sa aiba o mai mare importanta, in detrimentul Europei, relateaza AFP.
„Este cea mai mare reforma realizata vreodata in guvernarea FMI. Este un acord istoric,” a declarat directorul FMI Dominique Strauss-Kahn.
Modificari in conducerea FMI
Intr-un comunicat de presa, ministrii G20 au declarat ca reorientareaza va ajuta ca FMI sa devina mai credibil si mai eficient.
In paralele, minsitrii au cazut de acord sa ofere putere Fondului de a exercita o vigilenta mai mare asupra politicilor economice nationale.
Acordul a venit in contextul in care G20 se lupta sa evite un razboi al valutelor intre marii exportatori precum China si natiuni marcate de deficite mari, cum ar fi SUA.
Astfel, Europa va ceda doua locuri in board. Aproximativ 5% din drepturile de vot vor fi transferate, iar Brazilia, Rusia, India si China vor urca in primele 10 natiuni membre ale Fondului.
Un oficial FMI a felicitat natiunile europene pentru ca a cooperat.
„Pentru europeni sa faca asta este cu adevarat dificil, pentru ca inseamna ca tari care au ocupat aceste locuri in board pentru o periaoda foarte, foarte lunga se dau la o parte si fac loc economiilor emergente,” a spus el.
Principalul contributor al Fondului, SUA, detine 17%, si sunt urmate de Japonia, cu Germania, Franta si Marea Britanie printre principalii contributori.