Ocrotitorul Bucurestiului, Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov

Ocrotitorul Bucurestiului,
Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov

0 224

Sfantul Dimitrie cel Nou, desi uneori confundat cu predecesorul sau din calednarul ortodox, este praznuit in 27 octombrie.
Sfantul Dimitrie cel Nou este cinstit ca protector al orasului Bucuresti si al intregii tari. In fiecare an, la 27 octombrie, o multime imensa se aduna la Bucuresti pentru a praznui, timp de trei zile, sarbatoarea Sfantului Dimitrie cel Nou si ca sa cinsteasca nepretuitele-i moaste, din care izvoraste mereu o mireasma delicata.
Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov se gasesc in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, fiind expuse spre inchinare intr-o frumoasa racla de argint. Praznuirea Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucurestiului, are loc in 27 octombrie, la doar o zi dupa sarbatorirea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvorator de Mir, din 26 octombrie.
Acesta s-a nascut la inceputul veacului al XIII-lea, intr-o familie de tarani din satul Basarabov, la sud de Dunare, sat aflat pe teritoriul Bulgariei de azi.
Inca de la o varsta frageda, sfantul a dorit sa dobandeasca o viata virtuoasa, prin post si rugaciune.
Intr-o zi, pe cand ducea animalele la pascut, a calcat pe un cuib acoperit de ierburi si a strivit puisorii care se aflau in el. Profund mahnit, s-a hotarat ca, in semn de pocainta, sa nu-si mai incalte piciorul care strivise cuibul timp de trei ani, fie iarna, fie vara. Mai tarziu, sfantul s-a atasat unei comunitati monastice, apoi s-a retras in padure, unde s-a adapostit intr-o pestera, aproape de raul Lom, aducand, zi si noapte, rugaciunile si lacrimile sale ca ofranda lui Dumnezeu.
Cunoscand dinainte ziua mortii sale, s-a intins intre doua lespezi de piatra si si-a dat in pace sufletul lui Dumnezeu.
Intr-o buna zi, la trei veacuri dupa moartea Sfantului, o inundatie a facut ca apele raului Lom sa urce pana la pestera. Curentul a ridicat lespezile de piatra si a purtat cu el trupul Sfantului ramas nestricat, inapoi spre matca raului, atunci cand acesta s-a retras.
Dupa alti o suta de ani, Sfantul ii aparu in vis unei fetite bolnave de duh necurat, poruncindu-i sa ceara parintilor ei s-o duca la malul raului.
In timpul sapaturilor, au descoperit trupul Sfantului, intreg si stralucind de harul Duhului Sfant. Fetita s-a vindecat pe loc. Trupul Sfantului a fost transportat cu mare cinstire pana in satul Basarabov.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.