Salvatorii montani nu sunt apelati de urgenta prin 112!

Salvatorii montani nu sunt apelati de urgenta prin 112!

0 243

Chiar si in cazurile de accidente in munti, salavamontistii afla ultimii de tragedii. Sistemul actual de apelare a numarului de urgenta 112 ii plaseaza pe salvatorii montani la coada listei. Chiar si in aceste conditii, echipele brasovene de interventie in munti au salvant numai in 2009 aproape 1000 de persoane. Turistii aflati in in pericol pe munte pot forma pe telefon 0 salvamont daca vor sa-i anunte pe salvatori.
Indiferent ca s-au accidentat pe munte sau pur si simplu s-au ratacit, turistii apeleza cel mai adesea numarul unic 112. Din pacate aceste apeluri ajung uneori mult mai tarziu catre cei cu adevarat pregatiti sa intervina. In lipsa unei legislatii care sa includa serviciul de salvamont pe lista serviciilor de urgenta , apelurile ajung la minute bune dupa ce jandarmeria montana, ambulanta sau politia afla de incident. Mircea Opris, presedintele Asociatiei Nationale a Salvatorilor Montani din Romania, regreta aceasta lacuna a legii si semnaleaza problemele grave care apar atunci cand dispecerii serviciului 112 nu respecta protocoalele semnate cu salvamontistii.
Putini stiu ca pot apela direct pe telefonul mobil numarul 0 salvamont, numar la care un dispecer va raspunde imediat si va face legatura cu formatiunea de salvamont din zona in care a avut loc accidentarea. Salvamontistii au salvat numai anul trecut peste 5000 de persoane din care aproape 1000 s-au inregistrat pe raza judetlui Brasov. Cele mai multe accidente s-au produs pe partii; cei mai multi dintre cei accidentati au plecat acasa cu entorse sau cu membrele fracturate.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.