Noiembrie – BRUMARUL calendarului popular (II)…
NOIEMBRIE este cunoscuta in popor cu denumirile de Brumar sau Vinar. Acest lucru se explica si prin obiceiurile si traditiile specifice acestei luni care preceda trecerea la anotimpul rece. Cele mai importante sarbatori popularo-crestine ale lunii noiembrie:
14-25 POSTUL CRACIUNULUI 20 AJUNUL OVIDENIEI – daca este senin, anul viitor va fi rau; daca e ger si lapovita, va fi an bun; se pune o strachina cu apa, cu lumanare, se privegheaza, se bat matanii; apa e buna de leac.
21 OVIDENIA, FILIPUL CEL SCHIOP (Intrarea in biserica a Maicii Domnului). “se deschide cerul, vorbesc vitele; le aud cei neprihaniti”. daca este senin, soare, vara va fi secetoasa; daca ninge, va fi iarna grea. se da pomana pentru inecati si cei care au murit fara lumina si se arde cateo lumanare. se tine ca sa nu atace lupul, sa mearga schiopii, sa fie spor la casa. femeile nu mai bat rufele la spalat cu maiul pana la Sf. Gheorghe. se ung ferestrele, usile cu usturoi deoarece incep sa lucreze fermecatoarele; incepe iarna. 24 CLIMATA VANTULUI zi rea de vanturi.
25 Sf. Mare Mucenica Ecaterina. se posteste pentru aparare de boli, nebuneli; se tine ca aparare de foc. 26 Sf. Stelian. se tine pentru facerea, cresterea si sanatatea copiilor.
29 NOAPTEA STRIGOILOR (Ajunul Sf. Andrei). se ung usile, ferestrele cu usturoi contra strigoilor;se apara vitele cu mac, sare. nu se matura de teama lupilor; se ascund melitele de teama strigoilor. daca este luna plina si cer senin, iarna va fi moinoasa; daca este nor, ploaie, nea, zapezile vor fi mari. se fac vraji de aflarea ursitei, de noroc, de dragoste.
30 SANT-ANDREI (Sf. Ap.Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei). se mananca bucate cu usturoi. se tine pana la amiaza ca sa fie iarna buna, anul cu belsug, noroc in meserii, viata lunga, sanatate. nu se piaptana, nu se pronunta numele lupului, nu se imprumuta din casa. daca gogosii de stejar sunt plini, va fi anul viitor ploios.
Fetele fac vraji de dragoste; se fac vraji de intors pentru obiectele furate, pierdute. se pune o crenguta de mar in apa, daca infloreste de Sf. Vasile va fi anul viitor, roditor.