Superstitii de Mihail si Gavriil, 8 noiembrie

Superstitii de Mihail si Gavriil, 8 noiembrie

0 227
Ziua de 8 noiembrie este cunoscuta in calendarul popular drept „vara arhanghelilor”. Este strict interzis sa lucrezi sau sa faci treburi in casa in aceasta zi, caci exista credinta ca vor muri in chinuri cei care nu respecta aceasta sarbatoare.
In traditie, Mihail se bucura de o venerare mai mare, el fiind cel care poarta uneori cheile Raiului, lupta impotriva diavolilor, sta la capul bolnavilor daca le este sortit sa moara si la picioare daca le este harazit sa mai traiasca.
Traditia il pune alaturi Sfantului Ilie cand tuna si fulgera, sau alaturi Sfantului Haralambie ca pazitor al ciumei. Tot in aceasta sarbatoare se fac pomeniri si praznice pentru sufletele mortilor, aprinzandu-se cate o lumanare si pentru cei vii ca sa aiba asigurata lumina de veci, calauzitoare pe lumea cealalta. In unele zone, Arhanghelii au inchinata si o vara, "vara arhanghelilor", reprezentata de 3-4 zile senine si calduroase intre 8 noiembrie si Craciun. In popor Arhanghelul Mihail este cel care elibereaza Soarele si Luna din puterea dracilor, atunci cand acestia le fura, adica la eclipse.
Are putere si asupra sotiei lui Scaraotchi, Mamareaua, care vrea sa dea drumul gerului pe pamant, acesta nelasand-o. Arhanghelii Mihail si Gavriil sunt mijlocitorii nostri catre Dumnezeu.
Mihail este protectorul calugarilor, al armatelor si al conducatorilor, regasindu-se pe steagul Jandarmeriei Romane care isi serbeaza ziua impreuna cu cea a protectorului, pe 8 noiembrie. Gavriil este protectorul fecioarelor, al familiilor crestine, al mamelor ce nasc copii.
La noi in tara, peste 1.250.000 de romani poarta numele Arhanghelilor Mihail si Gavriil. De asemenea, se crede ca intre ziua arhanghelilor si Craciun trebuie sa existe cateva zile succesive de vreme frumoasa si calduroasa. Aceste zile sunt cunoscute in popor drept „vara iernii”.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.