Cadoul Elenei Udrea pentru presedinte ? O dictatura luminata de domnia legilor
Elena Udrea a explicat, pentru ziarul Gandul, ce a vrut sa spuna cand a spus ca „tara asta are nevoie de o dictatura luminata”
Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a explicat, joi, la videochatul Gandul, unde a dialogat cu cititorii ziarului, ca a glumit atunci cand a spus ca Romania ar avea nevoie de o dictatura luminata dar ca, in calitate de reprezentant al Guvernului, considera ca „de multe ori este nevoie de o mana forte” si de o „dictatura a legii” care sa puna capat haosului general din tara.
CP: Sunteti, sau cel putin dati impresia, unui conducator dur. Aseara vorbeati despre conceptul de dictatura luminata. Definiti-l, doamna!
– De foarte multe ori, intalnesc situatii in care statul e slab pentru ca vrea sa fie slab. Statul, in raport cu privatii, de cele mai multe ori pierde cu acordul lui. Va dau exemple in care ministerul pe care il conduc, fara sa se intample din mandatul meu, ci dinainte, este in asociere cu diversi privati pe exploatarea unor obiective turistice, unor hoteluri si restaurante din care statul pierde. Noi niciodata nu castigam un leu. Nu ne putem retrage din cauza contractului. Constat ca exista o lipsa de respect fata de stat si de lege. Numai conducatori fermi care sa nu vrea sa faca niciun fel de concesii…
CP: Dictatori luminati.
– Dictatura legii, sa spunem. E un stat care are nevoie sa fie intarit. Daca nu vom avea oameni fermi, care sa aiba curajul sa se lupte cu tot acest mediu obisnuit sa profite de pe urma statului atunci nu vom face nimic. Deci, oameni care sa impuna dictatura legii.
CP: Domnul Traian Basescu este un dictator luminat?
-Nu. Nu este. Nici macar un dictator luminat nu este Traian Basescu. Ca dovada: ce dictator este ala care cinci ani de zile e facut praf de dimineata pana seara de presa? Intr-o dictatura, presa nu scoate un sunet, asa cum nu scotea pe vremea lui Adrian Nastase.
CP: Dar v-ati dori sa fie?
– Nu. Presedintele pe care il avem acum este genul de om care poate impune respectarea legii, legi ferme, dar departe de a fi un dictator pentru ca nu are nici macar parghiile. Le poate impune prin puterea proprie, nu prin puterea atributiilor.
RF: O dictatura luminata presupune un parlament mai suplu?
– Parlamentul trebuie sa fie, asa cum au zis cetatenii, mai suplu, cu un numar mai mic de parlamentari. Buna credinta a parlamentaruilor trebuie sa se vada in continutul legilor.
CP: Ce credeti ca s-ar intampla daca am face un referendum prin care oamenii ar fi intrebati daca sunt de acord cu introducerea pedepsei capitale?
-Am citit in ziar ca oamenii sunt de acord.
CP: Dumneavoastra sunteti de acord cu pedeapsa capitala?
-Nu.
CP: Si atunci? Va asteptati ca raspunsul la referendumul privind reducerea parlamentarilor nesimtiti sa fie altul decat cel care a fost?
– Nu. Stiam ca oamenii vad cat se munceste in Parlament. Dar daca s-ar face un referendum si in urma acestuia s-ar decide ca se doreste introducerea pedepsei cu moartea probabil ca punctul meu de vedere nu mai conteaza. Aici, la referendumul de la Parlament, opinia poporului trebuie respectata.
CP: Sunt situatii similare, doamna! Daca maine am face un referendum prin care poporul ar fi intrebat sunteti de acord sa va creasca salariile, cred ca raspunsul ar fi pozitiv.
– Da. Dar nu suntem in situatia de a face referendum pe aceasta tema.
CP: Daca maine se va schimba puterea si un dictator luminat ar face un referendum prin care ar intreba poporul sa desfiintam PDL…
– Un dictator luminat niciodata nu ar face asa ceva. Un dictator luminat in sensul in care am spus-o eu, mai mult in gluma, este un om care cu adevarat vrea sa introduca domnia legii si sa apere statul de cei care incearca sa-l calce in picioare.
CP: Atunci, scuzati-ma ca va spun, dar Traian Basescu nu se incadreaza in profil.
-Insisit sa spun ca Traian Basescu nu are nicio legatura, nici macar in gluma cu dictatura.
RF: Tragand linie, dictatura luminata presupune un presedinte cu puteri sporite si cu parlament unicameral.
– Nu. Dictatura luminata poate fi oriunde. Si aici la dumneavoastra in birou, poate sa aiba cineva un comportament prin care sa impuna reguli corecte, nu se refera la presedinte.
RF: Deci, se refera la atitudine.
-Sigur ca da. La cel care gestioneaza la un anume moment un domeniu, pe care il gestioneaza cu buna credinta, dar cu putere, cu forta, incercand sa impuna respectarea regulilor.