Romania si R. Moldova au Tratat de frontiera

Romania si R. Moldova au Tratat de frontiera

0 234

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si seful guvernului de la Chisinau, Vlad Filat, au semnat, luni, la Bucuresti, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, Tratatul dintre Romania si Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiere. Republica Moldova priveste cu mare responsabilitate perioada urmatoare, avand in vedere faptul ca Romania urmeaza sa faca parte, in curand, din spatiul Schengen, a afirmat premierul Vlad Filat, dupa semnarea Tratatului dintre cele doua tari privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiere.
La randul sau, ministrul de externe, Teodor Baconschi, si-a exprimat speranta ca frontiera cu Republica Moldova sa devina una interioara a UE, reiterand sustinerea Romaniei pentru parcursul european al tarii vecine. Seful diplomatiei romane a salutat totodata fluenta cu care au decurs negocierile pentru acest document ce are in vedere regulile prin care cele doua tari vor gestiona frontiera dintre ele.

Inaintea semnarii Tratatului, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat, in discursul sau din deschiderea Summit-ului Dunarii, acest demers.

Punctele de intalnire a frontierelor de stat ale Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei vor fi stabilite printr-un acord trilateral separat, potrivit unei prevederi a Tratatului dintre Romania si R.Moldova, semnat la Bucuresti.

Tratatul, ce urmeaza sa fie ratificat de Parlamentele Romaniei si al Republicii Moldova, stipuleaza ca, incepand cu anul urmator anului intrarii in vigoare a acestui document, se va efectua verificarea in comun a traseului frontierei de stat, care se va finaliza cu intocmirea unor noi documente de demarcare, care vor inlocui ultimele documente de demarcare in vigoare, dintre care ultimele dateaza din anul 1974.

Tratatul prevede ca partile vor infiinta o Comisie mixta pentru verificarea traseului frontierei de stat si intretinerea semnelor de frontiera. De asemenea, sunt descrise atributiile Comisiei, dintre care cele mai importante sunt efectuarea verificarii in comun a traseului frontierei de stat si intocmirea noilor documente de demarcare pentru sectoarele unde au intervenit schimbari naturale fata de documentele in vigoare, modul de desfasurare a sesiunilor sale si modul de realizare a lucrarilor pe teren, modul de realizare a trecerii frontierei de catre membrii Comisiei.

Sunt indicate si principiile privind stabilirea frontierei pe sectoarele apelor de frontiera curgatoare: pe sectoarele navigabile – pe mijlocul senalului navigabil principal, pe sectoarele nenavigabile – pe mijlocul panzei de apa a raului sau a bratului sau principal.
Textul semnat de Romania si Republica Moldova mai cuprinde prevederi legate de masurile necesare pentru intretinerea in stare corespunzatoare a apelor de frontiera, pentru prevenirea distrugerii premeditate a malurilor acestora, modul in care se realizeaza navigatia de catre navele si celelalte mijloace de navigatie ale partilor. El stipuleaza, de asemenea, obligatia de luare a masurilor necesare pentru mentinerea in stare corespunzatoare a sectoarelor de cai ferate, podurilor, constructiilor hidrotehnice etc., in locurile unde acestea intersecteaza frontiera de stat.
Totodata, Tratatul de frontiera reglementeaza modul in care se realizeaza predarea persoanele care au trecut ilegal frontiera de stat, a bunurilor sau inscrisurilor gasite asupra acestora, precum si masurile ce trebuie luate in vederea identificarii si predarii animalelor domestice ratacite peste frontiera de stat. Textul mai arata ca dispozitiile Tratatului nu afecteaza drepturile si obligatiile partilor rezultate din tratatele internationale bilaterale si multilaterale la care acestea sunt parte, precum si din obligatiile Romaniei care decurg din calitatea sa de membru al Uniunii Europene.
De asemenea, sunt incluse dispozitii legate de intrarea in vigoare a Tratatului, posibilitatea amendarii, perioada de valabilitate, inregistrarea la Secretariatul Organizatiei Natiunilor Unite.
Tratatul, care este unul cu caracter tehnic, indica documentele relevante prin care a fost stabilit anterior traseul frontierei dintre cele doua state si mai include descrierea tipurilor de semne care sunt utilizate pentru marcarea frontierei, masurile care trebuie luate pentru a mentine frontiera de stat intr-o stare de marcare vizibila, modul in care se realizeaza verificarea starii semnelor de frontiera.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.