Lasatul Secului – intrarea in Postului Craciunului
Noiembrie aduce pentru credinciosii ortodocsi si momentul Lasatului Secului, dupa care incepe postul de dinainte de Craciun. Postul Craciunului tine sase saptamani si inseamna o serie de restrictii alimentare si comportamentale, asa ca toti credinciosii incearca acum sa se „sature de bine”.
Credinciosii ortodocsi sarbatoresc, duminica, 14 noiembrie, Lasatului Secului de Craciun. De a doua zi, adica de duminica va incepe Postul Craciunului, care va dura sase saptamani (15 noiembrie-24 decembrie).
Lasatul Secului, sarbatoarea nocturna ce deschide Postul Craciunului este ultima zi in care se mai poate manca din belsug, inaintea celor 40 de zile de asteptare si pregatire spirituala pentru praznicul Nasterii Domnului.
Traditia indeamna ca Lasatul Secului sa se petreaca in familie prin desfatare cu mancaruri alese ciorbe, fripturi, placinte si vin.
Tot de Lasatul Secului, la tara, gospodinele coboara din pod oalele speciale folosite in post, cele „nepangarite cu carne”, le spala bine si le pregatesc, pentru ca de a doua zi vor gati numai in ele.
Exista si o serie de ritualuri protectoare stravechi. Astfel, usile, portile si ferestrele sunt unse cu usturoi, spiritele rele sunt alungate prin zgomote si impuscaturi, pasarile salbatice sunt hranite cu resturile ramase de la ospatul Lasatului Secului.
Lasatul secului se tine ca aparare de boli, lovituri, protejarea holdelor de grindina, in aceasta zi nu se ara.
Pana la Lasatul Secului sunt permise si oficializarea cununiilor, pentru ca la 15 noiembrie incepe Postul Craciunului.