Top 5 Mileniul III, Descoperiri in primul deceniu

Top 5 Mileniul III,
Descoperiri in primul deceniu

0 218

Obtinerea de celule stem din celule ale pielii, descoperirea apei pe Marte sau cartografierea genomului uman sunt cateva dintre descoperirile remarcabile ale primului deceniu al acestui mileniu mentionate intr-un top realizat de Discovery.com.
Unele dintre descoperiri au facut posibila „descifrarea” corpului uman, pana in cele mai mici detalii, sau au deschis cai noi pentru tratarea unor boli precum cancerul, diabetul, maladia Alzheimer sau paralizia.

1. Topirea ghetarilor intr-un ritm accelerat
La inceputul secolului 21, cercetatorii climatologi anuntau un ritm lent de topire al calotelor glaciare din Groenlanda si Antarctica, in conditiile cresterii temperaturii la nivel global.
Temperaturile record din ultimul deceniu au aratat, insa, ca s-au inselat. Ghetarii s-au topit intr-un ritm mult accelerat decat cel prevazut. Situatia a pus pe jar intreaga comunitate stiintifica mondiala, care a incercat sa descifreze cauzele reale ale fenomenului, in conditiile in care o topire accentuata s-a facut simtita si in cazul ghetarilor montani din Anzi, Himalaya, Kilimanjaro sau Alpi, unii dintre ei fiind amenintati cu disparitia completa. Iar consecintele topirii accelerate a marilor ghetari ai Terrei pot fi catastrofale, daca luam in calcul inundarea oraselor costiere, disparitia unor insule si faptul ca ghetarii montani sunt o sursa importanta de apa proaspata pentru miliarde de oameni, atentioneaza oamenii de stiinta.

2. Cartografierea genomului uman
In interiorul fiecarei celule umane intalnim cele 23 de perechi de molecule de ADN – cromozomii nostri – care contin informatia necesara construirii unui intreg organism.
Dupa 10 ani de munca si colaborari internationale in domeniul geneticii, in anul 2000 a fost publicata prima schita a intregului genom uman, urmata de o versiune completata in anul 2003. Harta genomului uman supranumita si “Cartea vietii” a facut posibila ‘descifrarea’ corpului uman pana in cele mai mici detalii, precum si aflarea unor metode noi de tratare a bolilor.

3. Dovezi clare ale existentei apei pe Marte
In 2008, NASA a anuntat ca a descoperit cu ajutorul sondei Phoenix ca exista apa pe planeta rosie. Mai mult, acest lucru sugera prezenta unui mediu favorabil aparitiei si dezvoltarii vietii.
In urma unor sapaturi facute in apropierea polului nord al planetei, modulul Phoenix a descoperit cateva portiuni albicioase in solul proaspat dezgolit. La momentul descoperirii, cercetatorii nu si-au putut da seama daca este vorba despre gheata sau despre sare. A devenit clar ca era vorba despre gheata, abia cateva zile mai tarziu, cand fragmentele albe disparusera. Pornind de la aceste observatii, au dedus ca este vorba despre gheata care s-a evaporat daorita caldurii rezultate din inlaturarea solului. Cercetari anterioare identificasera deja minerale care indicau ca apa a existat candva pe planeta rosie.

4. Celule stem obtinute din celule ale pielii
In 2007, oameni de stiinta de la Kyoto University si de la University of Wisconsin-Madison au descoperit, simultan, o metoda de obtinere a celulelor stem fara sa recurga la distrugerea unor embrioni.
Mai exact, cele doua echipe au reusit sa transforme celule adulte ale pielii in celule stem, deschizand astfel calea unor noi tratamente impotriva cancerului, diabetului sau maladiei Alzheimer. Noua descoperire le-a permis medicilor sa poata folosi celule cu ADN-ul pacientului pentru refacerea organelor bolnave, dar si sa tempereze vocile care protestau vehement impotriva distrugerii de embrioni pentru obtinerea celulelor stem.

5. Robotii din viata noastra
Cyborg-ii au devenit o realitate. Progresele tehnologice din ultimul deceniu au pus umarul ca oameni sa poata dirija cu mintea un brat robotic sau un computer. In anul 2000, cercetatori de la Duke University Medical Center au implantat electrozi in creierul unor maimute si le-au invatat sa manance cu ajutorul unui brat robotic. Un astfel de neurocip ar putea restabili, intr-o buna zi, functiile motorii la pacientii paralizati.
O alta echipa de cercetatori de la MIT Media Lab Europe, de aceasta data, a dezvoltat o metoda pentru detectarea non-invaziva a undelor cerebrale. In 2004, au reusit sa controleze miscarile unui personaj dintr-un joc video, folosind aceste semnale.
Pentru prima data, bratele robotice activate cu ajutorul impulsurilor nervoase au fost testate la Rehabilitation Institute of Chicago, in 2001, de Jesse Sullivan, un pacient care avea ambele brate amputate. Mai tarziu, in 2009, Pierpaolo Petruzziello a devenit prima persoana cu bratele amputate capabila sa faca miscari complexe cu bratul robotic pe care-l avea conectat cu fire si electrozi la terminatiile nervoase ale segmentului de brat ce-i mai ramasese, doar cu ajutorul gandului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.