Efectele consumului de etnobotanice – DEZASTRUOASE!
Efectele consumului de plante etnobotanice sunt dezastruoase. In ultimele 6 saptamani, la Spitalul de Copii Brasov au fost tratati 11 copii care au consumat substante halucinogene cumparate de la magazinele de droguri legale. Tratamentele in cazul fiecaruia a costat bugetul asigurarilor de sanatate in jur de 1.000 de lei.
Asadar autoritatile au decis sa ia masuri organizand o dezbatere, privind interzicerea magazinelor de droguri legale, vineri in sala de sedinte a Consiliului Local. Concluzia a fost unanima: nimeni nu doreste sa vada vreun magazin pe raza municipiului.
„Ma bucura concluzia comuna a celor care au participat fie ei simpli cetateni sau in calitate de reprezentanti ai institutiilor. Cu totii suntem de acord ca acest fenomen reprezinta un pericol pentru sanatatea publica si pentru tineri, pentru familii. Are un efect indirect si pentru cei care sunt in zona. Plecand de aici vrem sa vedem cum diminuam si cum controlam acest fenomen. Nu se poate ca noi toti sa punem bani din buzunare ca sa tratam cazurile de intoxicatii care apar in urma consumului de etnobotanice, iar magazinele de etnobotanice sa faca profit. Nu sunt de acord ca din banii comunitatii sa finantam asemenea cazuri!”, a declarat primarul George Scripcaru.
In ciuda contestatiilor primite dealerii – patroni, primarul va promulga Hotararea de Consiliu Local, care prevede normele prin care e pusa in aplicare decizia de Primar privind interzicerea etnobotanicelor. Aceasta decizie a ridicat numeroase intrebari privind autoritatea primariei in reglementarea acestui comert, insa edilul spune ca in curand situatia va fi clarificata. „Dispozitia de primar are o prevedere foarte clara, care se refera la autorizatiile de functionare – acte eliberate de Primaria Brasov. Urmeaza aceasta Hotarare de Consiliu Local care va detalia acest lucru si care va spune ce masuri se aplica in cazul in care decizia nu este respectata. Este o procedura aplicata si in alte domenii de activitate ce presupun acte de comert. Este un atribut al primarului care se incadreaza in Legea 215 si in alte legi care pot fi aplicate pe raza unei localitati. Eu nu am facut decat sa fac ceea ce fac in multe alte cazuri, pentru a indrepta lucrurile gresite”, a precizat Scripcaru.
Proiectul se va afla pe ordinea de zi a Sedintei de Consiliu Local din data de 26 noiembrie.