OVIDENIA – cea mai importanta sarbatoare din Postul Craciunului

OVIDENIA – cea mai importanta sarbatoare din Postul Craciunului

0 235

In calendarul crestin, dar si in cel popular, Postul Craciunului insumeaza 40 de zile marcate de o serie de interdictii alimentare si fizice
Ca fiecare post de peste an (Paste – Sanpetru – Santamarie), se incepea cu ritualuri de purificare ce pregatea individul in vederea respectarii rigorilor pana la Craciun. Prima etapa a postului este densa, cu sarbatori importante: Martinii de Toamna, Filipii, Ovidenia, Noaptea Strigoilor (Sf. Andrei), Sannicoara (Sf. Nicolae) ce consemna obiceiuri si datini specifice cu trimiteri la un timp arhaic, inceputul de an, posibil dacic.
Oprindu-ne la Ovidenie, cum era numita traditional „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, putem spune ca aceasta este o sarbatoare a luminii, „prag de iarna” care anticipeaza „capul de iarna”, reper hibernal la 30 noiembrie, de Santandrei.
Ca sarbatoare a luminii, Ovidenia distruge intunericul malefic al iernii in care apar termenii proprii legendelor mitico-religioase legate de aceasta zi cum sunt: prima aparitie, vederea si vazul ca simbolistica fenomenologica cosmica a luminii.
Sarbatoarea mai era pentru satul traditional si un prilej ca locuitorii sa faca observatii si previziuni meteorologice: daca in aceasta zi este senin si cu mult soare, vara va fi secetoasa; de va fi ceata si nori negri, peste an va fi pericol de boli; de va fi bruma de Ovidenie ori chiar zapada, iarna va fi cumplit de geroasa.
Ovidenia anunta si o intensificare in actiunile fortelor malefice. Noaptea bantuiau casele oamenilor, iar mortii se transformau in strigoi care circulau fara opreliste, aducand distrugeri si necazuri.
O sarbatoare oarecum suprapusa de Ovidenie este cea a Filipilor, consacrata lupului. In Transilvania exista credinta ca ziua incepe cu Filipul cel Mare, care a fost facut Sfant de catre Dumnezeu, iar mai tarziu l-a schiopat pentru ca s-a abatut de la dreapta credinta. Prima saptamana a Postului Craciunului consemneaza in suita de obiceiuri si traditii populare Ovidenia, ca fiind cea mai importanta care se anunta astfel prin sacralitatea postului, in sensul respectarii mitico-religioase a uneia dintre cele mai mari sarbatori a crestinismului, Nasterea Domnului Iisus Hristos.

Prof. Marcel Laptes – etnolog, articol publicat in Ziarul Hunedoreanul

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.