NASA: o gaura neagra de 30 de ani

NASA:
o gaura neagra de 30 de ani

0 232

Astronomii au descoperit cea mai tanara gaura neagra care exista in vecinatatea noastra. Gaura neagra, cu o varsta de 30 de ani, ofera o oportunitate unica pentru a observa acest tip de corp ceresc si dezvoltarea sa de la varste fragede. Potrivit comunicatului postat pe site-ul NASA, descoperirea a fost facuta de Observatorul Chandra.
Varsta tanara de circa 30 de ani pentru aceasta gaura neagra reprezinta durata de observatie a acesteia, respectiv varsta ramasitelor supernovei captate in imagini. Astronomii noteaza astfel varsta obiectelor cosmice, datorita naturii observationale a domeniului lor, in care cunostintele despre Univers se bazeaza aproape in totalitate pe radiatiile electromagnetice detectate cu ajutorul telescoapelor.
Aceasta gaura neagra ar putea ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine cum explodeaza stelele masive, care dintre ele creeaza gauri negre sau stele neutronice sau cate astfel de corpuri exista in galaxia noastra.
Gaura neagra este o ramasita a supernovei SN 1979C si este situata in galaxia M100, la aproximativ 50 de milioane de ani lumina de pamant.
Datele culese observatorul Chandra, European Space Agency’s XMM-Newton si observatorul ROSAT au relevat o sursa de raze X stabila in perioada 1995 – 2007. Acest lucru sugereaza existenta unei gauri negre care este alimentata fie de materia atrasa in interior de la supernova sau un sistem binar.
„Daca interpretarea noastra este corecta, este cel mai apropiat exemplu unde este observata nasterea unei gauri negre”, a afirmat Daniel Patnaude, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, care a condus studiul.
Oamenii de stiinta cred ca SN 1979C, desoperita pentru prima oara de un astronom amator in 1979, s-a format in momentul in care o stea cu o masa de 20 de ori mai mare decat Soarele a colapsat. Numeroase gauri negre din universul indepartat au fost detectate in urma eruptiilor de raze gama cosmice (GRB). Totusi, SN 1979C este diferita deoarece este mult mai aproape si apartine unei clase de supernove care nu era asociata in mod normal cu GRB.
Potrivit teoriilor, majoritatea gaurilor negre din Univers se formeaza cand nucleul soarelui colapseaza si nu produc GRB.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.