Dictarea de la Viena

Dictarea de la Viena

0 201

Daca ungurii din Romania vor studia, potrivit noii legi a educatiei, romana ca limba straina, maghiarii din Ungaria au alergie la sunetele mioritice, chiar daca emitatorul este Enescu. Nationalistii unguri, cu majoritate zdrobitoare in Parlamentul de la Budapesta, tocmai au iscat un scandal cultural – dar care frizeaza si zona diplomatica – dupa ce l-au fortat pe directorul Teatrului de Stat din capitala Ungariei sa anuleze inchirierea Salii Mari a institutiei pentru un concert de 1 decembrie. Romanian Piano Trio urma sa interpreteze aici, de Ziua Nationala a Romaniei, piese de Bela Bartok, George Enescu si Joseph Haydn, un eveniment eminamente cultural,in seria mai lunga si de traditie la Budapesta, unde partea romana a inchiriat de-a lungul vremii diverse spatii culturale pentru manifestatiile pe care le-a organizat in tara vecina. N-a mai fost posibil si anul acesta, dupa ce partidul radical Jobbik, partener la guvernare, a calificat drept tradare gestul directorului Teatrului National, Robert Alfoldi, de a inchiria Sala Mare pentru concertele propuse de catre Institutul Cultural Roman. Alfoldi a fost facut chiar homosexual in presa inflamata ungara si a fost constrans sa anunte partea romana ca anuleaza evenimentul din 1 decembrie, pe motiv ca n-a anticipat, la momentul parafarii intelegerii, reactia conationalilor sai. Extremistii de la Jobbik amenintasera cu luarea cu asalt a Teatrului in seara reprezentatiei, pe care a calificat-o – facand aluzie la Tratatul de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920 – drept celebrarea unei catastrofe istorice „acasa la cel invins”.
Ca sa-si motiveze atitudinea, radicalii nationalisti de la Jobbik pun o intrebare otravita partii romane care s-ar putea eventual considera ofensata de reactia ungara. „Ce-ar zice guvernul roman – se intreaba Jobbik – daca in Teatrul National de la Bucuresti s-ar organiza o manifestare de celebrare a Dictatului de la Viena?”
Guvernul roman ar zice, dupa negocieri cu partenerii de la UDMR pentru sprijin la viitoarele motiuni, sa includa dictatul in legea educatiei. Si i-ar ruga pe Marko Bela si pe Funeriu sa-l boteze, pentru uzul elevilor din clasele primare, Dictarea de la Viena.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.