Securistii – au disparut?
Nu! Ei ne conduc, spune Marius Oprea
Cu un discurs in Parlament a lui Basescu si cu un Raport Tismaneanu „colorat” in spiritul sedintelor plenare a PRM (PCR) comunismul a ramas acolo unde este tinut de cei care au beneficiat si continua sa profite de pe urma sistemului care a mutilat milioane de oameni.
Brasoveanul Marius Oprea, spunea ca o simpla condamnare a comunismului fara „tragerea la raspundere a vinovatilor” nu ar reprezenta o despartire reala de comunism.
Istoricul Marius Oprea a declarat ca in prezent exista 290.000 de pensii speciale „pe care le iau militienii, granicerii si securistii care se justifica spunand ca au aparat tara”.
„Ei de fapt au aparat regimul”, a spus Marius Oprea, fost sef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.
Fost consilier in timpul guvernarii PNL, Marius Oprea a fost schimbat din functie anul acesta in urma unei decizii controversate a administratiei PDL.
El sustine ca institutiile comuniste au disparut, „dar n-au disparut si securistii”.
„Ei ne conduc”, a sustinut Marius Oprea, care considera ca un gest precum condamnarea formala a comunismului nu a dus decat la autoconvingerea autoritatilor actuale ca sunt anticomuniste.
„Fara actiune insa, comunismul nu trece de la sine in istorie.
„Iar actiune inseamna sa descopar victima, sa arat criminalul si sa descriu fapta”, a mai spus Marius Oprea.
O piedica in condamnarea comunismului este in opinia lui Marius Oprea imposibilitatea de combate totalitarismul cu mijloace democratice.
„De exemplu lustratia. O astfel de reglementare prin care fostii comunisti nu mai sunt lasati la fraiele tarii este restransa si de Constitutie si de Uniunea Europeana si de legislatia internationala privind drepturile omului.
„Dar ei n-au respectat drepturile omului si nici libertatile cetatenesti”, a mai spus Marius Oprea.
Deshumarea victimelor securitatii comuniste
Marius Oprea conduce in prezent Centrul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, o organizatie neguvernamentala sub egida Fundatiei Konrad Adenauer si a Institutului pentru Libera Initiativa.
Centrul a lansat site-ul www.condamnareacomunismului.ro si continua campania de cercetare si investigatii arheologice care vizeaza descoperirea ramasitelor pamantesti „ale celor executati in mod ilegal de catre regimul comunist din Romania”.
Centrul sustine ca in majoritatea cazurilor victimele figureaza ca decedate in alte circumstante, iar familiile au primit instiintari false cu privire la cauzele decesului si locul inhumarii.
Potrivit site-ului, pe parcursul anului 2010 s-au derulat opt actiuni de investigatii arhelogice, dintre care patru s-au soldat cu gasirea victimelor si sesizarea autoritatilor competente, iar doua cu identificarea unei tabere a partizanilor anticomunisti din Muntii Apuseni, respectiv a locului in care se afla ingropat craniul unei victime decapitate.
In doua dintre cazuri, investigatiile urmeaza sa continue in primavara anului 2011.